Отидете към основна версия

5 518 9

Франция връща задължителната казарма

  • флоранс парли-
  • казарма-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • елисейски дворец

Президентът Еманюел Макрон спазва едно от обещанията в предизборната си кампания

Снимки: БТА/АР

20 години след като беше отменена, задължителната военна служба ще бъде въведена отново във Франция, съобщи France 24.

Решението означава, че френският президент Еманюел Макрон ще спази едно от обещанията в предизборната си кампания.

Макрон изненада всички в страната, след като преди година заяви, че ако бъде избран, ще направи задължително младите хора да прекарат поне един месец в армията "и да имат пряк досег с изискванията на военната служба“.

Той оправда тази своя идея с нуждата от социално обединение в общество, където младите хора имат множество различия в представата си за света. Но тези предложения доведоха и до негативни реакции в армията, която вече има достатъчно сериозни ангажименти с изпълнението на антитерористични мисии в Близкия Изток и Западна Африка, както и да следи за потенциални джихадисти у дома.

Опозиционни партии и експерти предупредиха и за евентуалните разходи по обучението на около 800 000 младежи годишно. Миналата седмица министърът на отбраната Флоранс Парли заяви, че "военната служба все пак може и да не е задължителна".

Говорителят на правителството потвърди, че планът на Макрон е за задължителна военна служба и президента не се е отказал от идеята си.

През януари Макрон - първият държавен глава в Елисейския дворец, който не е служил, настоя, че не се опитва да съживи традицията, която беше отменена от бившия президент Жак Ширак.

Макрон заяви, че главната цел е да се създадат за младите мъже и жени "общи социални, културни и природни каузи, които да бъдат защитавани по всяко време".

Правителството планира да изпробва плана през 2019 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Париж повишава парите за отбрана

    Правителството на френския президент Еманюел Макрон ще представи законопроект за увеличение на военните разходи. Това се случва на фона на исканията н ...
    08.02.2018
    1 138
    0
  • Макрон на война срещу медийните лъжи

    Френският президент Еманюел Макрон обяви проект на закон за борба с фалшивите новини в интернет в предизборните периоди, съобщи France 24. "Ак ...
    04.01.2018
    839
    5
  • Предотвратиха нов атентат във Франция

    Френските служби за сигурност са задържали във вторник шест души, заподозрени в подготовка на нападения срещу коледния базар във френския град Реймс, ...
    23.11.2017
    1 173
    1
Новини по държави: