Отидете към основна версия

8 088 14

Кои са най-големите мърльовци в Европа? (КАРТА)

Петнадесети октомври е Световният ден за миене на ръцете. Не, че трябва да чакате до тогава. Немитите ръце разпространяват болести, често дори смъртоносни болести. Оказва се, че това не е всеизвестен факт.

Измиването на ръце със сапун намалява детската смъртност, причинена от пневмония (и други респираторни заболявания) с до 25% и от диария (и други чревни заболявания) с до 50%. Всяка година 3,5 милиона деца под петгодишна възраст умират от тези болести. С други думи, подобряването на хигиената на ръцете е най-лесният, най-евтиният и най-ефективният начин за намаляване на смъртността на малките деца, пише BigThink.

Измийте ръцете си преди хранене и след като сте били в тоалетната. Това е простото послание на Световния ден за миене на ръцете, който бе честван за пръв път през 2008 г. Призивът е насочен главно към развиващите се страни като Етиопия, Нигерия, Индия и Филипините, където основната хигиена (или липсата й) е по-критичен фактор при определянето на това дали децата оцеляват, отколкото в развития свят. Подобряването на хигиената на ръцете изисква повишаване на осведомеността, прилагане на натиск и промяна в културата.

Но не само развиващият се свят се нуждае от по-чисти ръце. Както показва тази карта, някои страни в Европа също имат проблем с (не)измиването на ръцете. Картата показва резултата от анкета на Gallup от 2015 г. Въпросът е: "Автоматично ли измивате ръцете си със сапун и вода, след като отидете в тоалетната?"

Най-чистите респонденти са босненците (96%), следвани от турците (94%). Тези високи резултати несъмнено могат да се отнасят до "абдест", ислямската процедура за измиване на ръцете (и устата, ноздрите, ръцете, главата и краката) като средство за ритуално пречистване, например преди молитва.

Другите балкански народи са сред най-хигиеничните в Европа, но доста по-малко от босненците и турците: косовците (главно мюсюлмани) са 85%, толкова са и гърците, следвани от румънци (84%), сърби (83% и македонците (82%). Единствените други европейски граждани с такива резултати са португалците (85%).

Следващите държави са с около 10% по-малко хора, които си мият ръцете след тоалетна. Исландия, Швеция и Германия водят списъка (78%), след това идват Финландия (76%), Великобритания (75%), Ирландия (74%) и Швейцария (73%).

България (72%) е относително мръсно място на иначе чистите Балкани.

Чешката република (71%) е по-малко привличаща вниманието, заобиколена от Централна Европа. Украйна със 71% изглежда безупречна в сравнение с относително мръсните руснаци.

Полша има резултат 68% миещи си ръцете, следвана от Естония (65%) и тяхната леко по-мръсна съседка Русия (63%). След тях са Франция (62%), Испания (61%) и Белгия (60%).

Австрия (65%), заобиколена от по-чисти съседи от почти всички страни, може да се сравни с южната си съседка Италия (57%).

Но кой е най-мръсният от всички? Изненада! Това е Холандия. Те като цяло се възползват от репутацията на ред и чистота, но както се оказва, това до голяма степен не е заслужено. Както показва това проучване, половината от всички нидерландци не си мият ръцете със сапун, когато се връщат от тоалетната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини