Last news in Fakti

25 Февруари, 2018 21:29 8 072 14

Кои са най-големите мърльовци в Европа? (КАРТА)

Петнадесети октомври е Световният ден за миене на ръцете. Не, че трябва да чакате до тогава. Немитите ръце разпространяват болести, често дори смъртоносни болести. Оказва се, че това не е всеизвестен факт.

Измиването на ръце със сапун намалява детската смъртност, причинена от пневмония (и други респираторни заболявания) с до 25% и от диария (и други чревни заболявания) с до 50%. Всяка година 3,5 милиона деца под петгодишна възраст умират от тези болести. С други думи, подобряването на хигиената на ръцете е най-лесният, най-евтиният и най-ефективният начин за намаляване на смъртността на малките деца, пише BigThink.

Измийте ръцете си преди хранене и след като сте били в тоалетната. Това е простото послание на Световния ден за миене на ръцете, който бе честван за пръв път през 2008 г. Призивът е насочен главно към развиващите се страни като Етиопия, Нигерия, Индия и Филипините, където основната хигиена (или липсата й) е по-критичен фактор при определянето на това дали децата оцеляват, отколкото в развития свят. Подобряването на хигиената на ръцете изисква повишаване на осведомеността, прилагане на натиск и промяна в културата.

Но не само развиващият се свят се нуждае от по-чисти ръце. Както показва тази карта, някои страни в Европа също имат проблем с (не)измиването на ръцете. Картата показва резултата от анкета на Gallup от 2015 г. Въпросът е: "Автоматично ли измивате ръцете си със сапун и вода, след като отидете в тоалетната?"

Най-чистите респонденти са босненците (96%), следвани от турците (94%). Тези високи резултати несъмнено могат да се отнасят до "абдест", ислямската процедура за измиване на ръцете (и устата, ноздрите, ръцете, главата и краката) като средство за ритуално пречистване, например преди молитва.

Другите балкански народи са сред най-хигиеничните в Европа, но доста по-малко от босненците и турците: косовците (главно мюсюлмани) са 85%, толкова са и гърците, следвани от румънци (84%), сърби (83% и македонците (82%). Единствените други европейски граждани с такива резултати са португалците (85%).

Следващите държави са с около 10% по-малко хора, които си мият ръцете след тоалетна. Исландия, Швеция и Германия водят списъка (78%), след това идват Финландия (76%), Великобритания (75%), Ирландия (74%) и Швейцария (73%).

България (72%) е относително мръсно място на иначе чистите Балкани.

Чешката република (71%) е по-малко привличаща вниманието, заобиколена от Централна Европа. Украйна със 71% изглежда безупречна в сравнение с относително мръсните руснаци.

Полша има резултат 68% миещи си ръцете, следвана от Естония (65%) и тяхната леко по-мръсна съседка Русия (63%). След тях са Франция (62%), Испания (61%) и Белгия (60%).

Австрия (65%), заобиколена от по-чисти съседи от почти всички страни, може да се сравни с южната си съседка Италия (57%).

Но кой е най-мръсният от всички? Изненада! Това е Холандия. Те като цяло се възползват от репутацията на ред и чистота, но както се оказва, това до голяма степен не е заслужено. Както показва това проучване, половината от всички нидерландци не си мият ръцете със сапун, когато се връщат от тоалетната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НеДерЛандЕс

    30 1 Отговор
    За холандците не се учудих! Често пътувам до там по командировки и ми направи впечатление, че особено в тоалетните на бирариите на излизане действително не си мият ръцете!
  • 2 ххх

    32 16 Отговор
    Едно от малкото верни неща за Исляма,което се изписа в последно време: Чистотата!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДОМУЗ

    16 7 Отговор
    ТЪЙ КАКТО ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ НАЙ ЧИСТИ СА ТУРЦИТЕ.
    МОЖЕ И ДА Е ВЯРНО АКО СЕ ИМА ПРЕДВИД ЧЕ НЕ СЕ МИЯТ САМО РЪЦЕТЕ А И ДУПЕТО.
    Е ЗА ТОВА СА ПРЕД АВСТРИЙЦИТЕ И НЕМЦИТЕ.
    НЯМА ЛОШО КОМШИИТЕ СА ЗА ПРИМЕР И ОТ УТРЕ СИ КУПУВАМ ИБРИК И ТИ ДА ВИДИШ КОЙ Е ПО ЕВРОПЕЕЦ И КОЙ Е ПО МАЛЪК МЪРСОЕК.
  • 5 ИСТИНА

    12 12 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Но кой е най-мръсният от всички? Изненада! Това е Холандия
    НЕ ИЗКРИВЯВАЙТЕ ИСТИНАТА както искате
    като живееш в кочина се миеш по често

    Коментиран от #6

  • 6 Pompev

    9 13 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНА":

    Абсолютно вярно.В северните държави няма много бактерии,както И зимата при нас.Тогава И миенето си губи смисъла понеже няма инфекции.В Африка е ужас!
  • 7 onq s konq

    12 14 Отговор
    Близко е до акъла че в Източните държави с традиционни горещини гъмжи от микроби и там ако си позволят да не спазват елементарна хигиена проста са умрели.Затова и там личната и обществена хигиена е издигната в култ,докато при страните с умерен и студен климат това не е фатално.Относно миенето на ръце след тоалетна-Аз съм от тия,които не си мият ръцете конкретно след тоалетна,защото ПРИНЦИПНО ги мия ПРЕДИ ТОАЛЕТНА!А измиването "СЛЕД" е просто "СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА".На практика излиза,че "оная ти работа" е толкова мръсна,че после си миеш ръцете понеже си я пипал,докато при интелигентните хора това е НАЙ-ЧИСТОТО МЯСТО НА ТЯЛОТО.

    Коментиран от #10

  • 8 Салам Алеко

    7 11 Отговор
    Винаги си мия ръцете преди да вляза в тоалетната(не искам да го цапам) с времето разбрах това е правилното решение! Тези които си мият ръцете след като излязът, разбирате ли какви мръсотии са барали!
  • 9 Slavic Vibes

    9 5 Отговор
    Картата твърди, че холандците са по-мръсни и мизерни от българите. Това може да се разбере лесно. Сравнете чистотата по улиците, инстанциите, нашите приличат на кочина, инстанциите ни, а улиците ни не се чистят никога и са осеяни с дупки, в които са набучени я клонки, я някоя гума има бутната. После вижте фирмите на холандците (Philips, DAF и др.), и ние какво имаме, клечки за кибрид от Костинброд. Без коментар!

    Коментиран от #13

  • 10 будист

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    кон, отговарям ти веднага - фекалните бактерии минават през 8 пласта тоалетна хартия. Ти си прави сметката като пипнеш дръжката на вратат какви взимаш със себе си на излизане. Тури поне една снимка, че да избегнем ръкостискането, ако се срещне някой с теб на живо.
  • 11 Радо

    6 1 Отговор
    За тези, които ползват редовно ибрика е нормално после да си умият и ръцете, оттам идва и високия % на босненците и турците.
  • 12 Дядо Стефчо

    6 0 Отговор
    На времето в ресторанта се разбираха професиите.Който се миеше преди кенефа-работник,който след-чиновник...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.