Отидете към основна версия

1 042 0

Ислямисти печелят парламентарния вот в Египет

  • египет-
  • мюсюлмански братя
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След десетилетия на нелегалност и репресии от властта египетските ислямисти от „Мюсюлмански братя“ са победители в приключилите парламентарни избори, съобщава АП, позовавайки се на данни от централната избирателна комисия.
Партията ще 235 места от общо 498 депутати в новия парламент. По този начин тя ще търси съюзници, за да може да съатсви правителство, което да сложи край на продължилата няколко десетилетия власт на военни в страната .
За целта Мюсюлмански братя могат да потърсят подкрепа от  фундаменталистите салафити от Ан Нур, които ще имат 121 места.
Едва след тях се нареждат светските парти като Ал Уафд и политическата сила, представляваща либералното течение в Египет и обединяваща 15 партии в така наречения Египетският блок.
Първото заседание на новия парламент ще бъде в понеделник.
Сега в Египет предстоят избори за членове на Шурата (Консултативния съвет на страната). Те ще започнат на 29 януари и ще продължат до 11 март.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Разделен Египет чества година от революцията

    Египет отбелязва първа година от началото на революцията, но хората в страната са разделени и недоволни. За едни годишнината от събитията, потопили ...
    25.01.2012
    1 122
    0
  • Парламентът в Египет заработи

    Първо заседание провежда парламентът в Египет, избран с избори след свалянето на лидера Хосни Мубарак през февруари, пише Ройтерс. Най-много предст ...
    23.01.2012
    950
    0