Last news in Fakti

21 Януари, 2012 19:14 1 034 0

Ислямисти печелят парламентарния вот в Египет

  • египет-
  • мюсюлмански братя
Ислямисти печелят парламентарния вот в Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След десетилетия на нелегалност и репресии от властта египетските ислямисти от „Мюсюлмански братя“ са победители в приключилите парламентарни избори, съобщава АП, позовавайки се на данни от централната избирателна комисия.
Партията ще 235 места от общо 498 депутати в новия парламент. По този начин тя ще търси съюзници, за да може да съатсви правителство, което да сложи край на продължилата няколко десетилетия власт на военни в страната .
За целта Мюсюлмански братя могат да потърсят подкрепа от  фундаменталистите салафити от Ан Нур, които ще имат 121 места.
Едва след тях се нареждат светските парти като Ал Уафд и политическата сила, представляваща либералното течение в Египет и обединяваща 15 партии в така наречения Египетският блок.
Първото заседание на новия парламент ще бъде в понеделник.
Сега в Египет предстоят избори за членове на Шурата (Консултативния съвет на страната). Те ще започнат на 29 януари и ще продължат до 11 март.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА