Last news in Fakti

25 Януари, 2012 15:26 1 120 0

Разделен Египет чества година от революцията

  • египет-
  • кайро-
  • революция
Разделен Египет чества година от революцията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египет отбелязва първа година от началото на революцията, но хората в страната са разделени и недоволни. За едни годишнината от събитията, потопили режима на Хосни Мубарак и изстреляли на преден план ислямските партии, са повод за радост.  Други не са толкова оптимистични и са готови пак да протестират, за да бъдат доведени реформите до край.

Няколко хиляди се събраха и продължават да се стичат на култовия за „вълната на промяната“ площад Тахрир в Кайро, предаде Би Би Си.

За отбелязване на важната дата вчера бе отменено извънредното положение. В столицата дойдоха хора с всякакви политически убеждения. До момента събитията протичат спокойно и без инциденти.

Хората отново поискаха военната хунта да се оттегли от управлението на страната и да предаде властта изцяло на цивилно правителство. Ислямските партии, които имаха водеща роля в революцията под егидата на „Мюсюлманското братство“, сега не са съгласни с последните искания и зоват за търпение. Всичко това допълва страховете, че в крайна сметка Египет може да се окаже просто в преход от един режим в друг.

„Армията и полицията ни убиват. Орязаха гласа на революцията. Казвам ви: гласът на революцията няма да замлъкне“, заяви един от протестиращите, цитиран от Ройтерс.

„Не сме тук, за да празнуваме. Тук сме, за да съборим военното управление“, казва друг пред АП.

Разделение цари и по въпроса за авторството на постигнатото. Собственост на революцията си приписват както младите, започнали първите протести, така и „Мюсюлманското братство“ и Върховния военен съвет, който пое властта след падането на Мубарак.

На площада има и хора, които искат протестите и вълненията да спрат. „Военният съвет със сигурност ще предаде властта“, казва счетоводителят Мохамед Отман. Според него трябва да се даде време за завършване на прехода към демокрация. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА