Отидете към основна версия

3 281 16

Румъния отказа да заспи

  • румъния-
  • тудорел тоадер-
  • клаус йоханис

Многохилядни протести с искане за оставката на министъра на правосъдието

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на румънските градове късно снощи с призиви за оставката на министъра на правосъдието, който иска да уволни ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията, съобщи Reuters.

Демонстранти от всички възрасти се събраха на тричасов митинг на Площада на победата, където през последната година се организираха много демонстрации в защита на независимостта на съдебната система и правовата държава. По оценки на медиите в митинга са участвали над 4000 души, събрали се въпреки студа и силния снеговалеж.

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви в четвъртък, че задейства процедура по отстраняване от длъжност на популярната главна прокурорка Лаура Кодруца Кьовеши, която обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

Президентът е този, който трябва да вземе окончателно решение по въпроса за отстраняване от длъжност на главния прокурор на антикорупционната дирекция. Държавният глава Клаус Йоханис определи доклада на правосъдния министър като "лишен от яснота". По-рано Йоханис бе заявил, че не вижда причини за отстраняване на Кьовеши от поста.

По-малки протести се състояха в Тимишоара, Сибиу, Клуж, Плоещ, Галац и Яш.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: