Отидете към основна версия

3 447 29

Киев: Новите ракети ще спрат руския агресор

  • украйна-
  • русия-
  • киев-
  • петро порошенко-
  • донбас

Благодаря на Тръмп и на целия му екип за тяхната подкрепа за Украйна и това историческо решение, заяви президентът Порошенко

Снимки: БТА/АР

Американските противотанкови ракети, чиято продажба за Украйна беше одобрена вчера от САЩ, ще бъдат възпиращ аргумент срещу руска агресия в Донбас, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Reuters.

"Благодаря на президента на САЩ Доналд Тръмп и на целия му екип за тяхната подкрепа за Украйна и това историческо решение", добави Порошенко. "Само чрез солидарност и единство може да бъде спрян руския агресор и свободният свят да бъде защитен от маниакалните му амбиции", подчерта той.

Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността към Пентагона, от която зависят тези военни договори, обяви, че украинското правителство иска да закупи 210 ракети "Джевлин" и 37 пускови устройства, на обща стойност 47 милиона долара. В комюнике на агенцията се казва, че системата ще помогне на Украйна да подобри отбранителните си възможности в дългосрочен план, за да защити суверенитета и териториалната си цялост.

Украйна и Русия си размениха по двама заловени граничари, предаде TACC. Според Порошенко двамата украинци са били отвлечени в североизточната Сумска област. Руски медии съобщиха, че те са били заловени в Брянска област, която граничи с Украйна.

Двамата руски граничари бяха задържани от украинските власти през юни, след като погрешка напуснали територията на Крим по време на учение.

За последната седмица при обстрел от украинска страна са загинали двама бойци на самопровъзгласилата се Донецка народна република, съобщи Едуард Басурин, високопоставен представител на сепаратистите, цитиран от ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: