Отидете към основна версия

2 071 0

Разрив между Франция и Турция заради арменския геноцид

  • геноцид-
  • армения-
  • франция-
  • турция
Протест преди гласуването. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският Сенат очаквано прие закона, забраняващ отричането на арменския геноцид от времето на Първата световна война. Подобно твърдение вече ще се счита за незаконно и ще се наказва с година затвор и глоба от 45 000 евро. Остава само президентът Никола Саркози да подпише закона, предаде Би Би Си.

Турция веднага реагира с позиция, че подобен акт от страна на Франция е безотговорен.

„Франция отвори черна страница в историята си“, написа в Twitter след гласуването депутатът Волкан Бозкир, който ръководи външната комисия на турския парламент. Посолството в Париж също предупреди, че се задава скъсване на отношенията между двете страни, които иначе добре работят заедно в НАТО.

Турция да не преиграва, посъветва френският външен министър Ален Жупе, според когото турската остра реакция е преувеличена. „Сигурен съм, че ще намерим отново конструктивните отношения. Протягам си ръката и се надявам някой да я стисне“, заяви той.

Турският външен министър Ахмед Давутоглу намекна, че ако Саркози подпише закона, с което на практика ще го финализира, Турция „няма да се колебае“ да наложи санкции. Той определи закона като „несправедливо обвинение“, жертвало традиционно добрите отношения между двете държави за сметка на политическия дневен ред.

Както на предишното гласуване, Армения отново аплодира закона. 

Гласуването мина с 127 срещу 89 гласа, 24 сенатори се въздържаха.

При приемането на закона през долната камара на френския парламент в края на декември се стигна до дипломатически разрив между Париж и Анкара, която отзова посланика си. Премиерът на Турция Реджеп Ердоган предупреди и от икономически последствия.

Турция отрича думата „геноцид“ за окачествяване на трагичните събития, разиграли се в някогашната Османска империя.

Армения твърди, че 1,5 млн. души са убити от османските турци. Анкара твърди, че са загинали около 300 000, както и че турци също са убивани при арменската съпротива срещу Османската империя, когато Русия напада източната част на Анатолия.

Над 20 страни са признали масовите убийства за геноцид.

Преди няколко месеца френският президент Никола Саркози апелира Анкара да признае сама геноцида, защото ще й направи чест да преразгледа своята история, както други големи страни в света направиха това.

Преди изборите през 2007 г. Саркози обеща на представителите на голямата арменска общност във Франция, възлизаща на 500 000 души, да подкрепи закон, осъждащ отричането на геноцида от 1915 г., признат от Франция преди десет години чрез закон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини