Last news in Fakti

4 Януари, 2012 15:18 2 021 7

Турция и Франция в икономическа война

  • турция-
  • франция-
  • геноцид-
  • арменци
Турция и Франция в икономическа война - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки уверенията на турския министър на икономиката Зафер Чаглаян, че Турция няма да налага ембарго на Франция и да ограничава търговията с нея заради закона за криминализиране на отричането на арменския геноцид, турците, подразнени от решението, предприемат индивидуални действия за бойкот на Франция и френските стоки, съобщи в. „Хюриет".

Пример за това е решението на кмета на Анкара Мелих Гьокчек, който след избухването на кризата отмени планирана покупка на електрически автомобили Флуънс ЗЕ (Fluence ZE), произвеждани от френската компания "Рено". Генералният директор на "Рено" в Турция Ибрахим Айбар посочи във връзка с решението, че електрическият автомобил е продукт на труда на турски работници, а 50% от частите му са местно производство.

Думите на високопоставени турски представители начело с премиера Реджеп Тайип Ердоган, че кампанията срещу Франция не е насочена против френския народ, а против правителството, не се оказват правдоподобни в практически аспект, посочва в. „Хюриет".

Други примери за обществената реакция в Турция след политическите изявления по повод взетото от Националното събрание на Франция решение са обявеното от Турската федерация на готвачите намерение да бойкотира френските продукти, както и решението на действащ от над 20 години ресторант в Истанбул да промени френското си име, посочва още изданието.

По данни на Турската промишлена и бизнес асоциация (ТЮСИАД) търговският стокообмен между Турция и Франция е в размер на 12 милиарда евро. Над половината от тази сума представлява френският износ в Турция. Над 400 френски компании работят в Турция от години и инвестициите им превишават 15 млрд. евро, сочат още данните.

Френското Национално събрание - долната камара на френския парламент - прие на 22 декември закона за криминализирането на оспорването и отричането на геноцидите, в това число и на арменския геноцид от 1915 г. Турция реагира остро на тази стъпка, замрази военното си сътрудничество с Франция и отзова посланика си от Париж. Текстът трябва да бъде гласуван и от Сената, за да влезе в сила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 papagal

    0 0 Отговор
    sega ostava v franciq da sprat da qdyt baklavi i rahat lokum :D
  • 2 ПЛАМЕН

    0 0 Отговор
    ОТ ТИЯ М....ЛИ СВЕТА НЕ Е ВИДЯЛ НИЩО ХУБАВО.
  • 3 ГУНЬО

    0 0 Отговор
    Колкото и да ти е неприятно... това е положението , ТИ като чистокръвен "БЪЛГАРИН" ,може доста да се поспори по въпроса , си последния който може да прави такива изкаввания , защото те са чистокръвни ТУРЦИ , но то КАКВО СИ ???
  • 4 Адвоката

    0 0 Отговор
    Фесовете са м...ли,и това е ясно.
    Французите са б.....ци,защото нарушават основното човешко право,а то е правото на мнение,което е основополагащо за всички човешки права,и което е в основата на създаването на ООН.Този закон е престъпление към човечеството,но на кой му пука,нали все пак е създаден от френските п...ли.
  • 5 ха ха

    0 0 Отговор
    Фесовете много взеха да се репчат.Първо на Израел сега на Франция.Май забравят от къде им идват парите.Ако запада в това число и Америка спре помоща за Турция кюрдите ще се отцепят и великата империя ще стане на половина.И като няма кой да им купува турските стоки им остава да си живеят по глинените къщурки и да пасат овце.
  • 6 51 годишен

    0 0 Отговор
    Не се връзвайте на тос кьор фишек я си припомнете от историята кои велики сили подържахъ османската империя .
  • 7 wega

    0 0 Отговор
    kyurdite nikoga nqmadamogat da razdelqt turciq na dve 4asti