Отидете към основна версия

2 698 9

Берлин: САЩ поемат по неправилен път

  • сащ-
  • германия-
  • протекционизъм-
  • сто-
  • еманюел макрон

ЕС трябва спешно да действа, ако Вашингтон наложи мита върху стоманата и алуминия, заяви френският президент Макрон

Снимки: БТА/АР

Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че САЩ поемат по неправилен път, залагайки на затварянето вътре в себе си и на протекционизма.

Той направи този коментар след заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп, насочени към европейския износ на коли, предаде ARD.

Не искаме изостряне на ситуацията и изобщо не искаме нещо, което да се доближава до търговска война, която не би била в интерес на никого, заяви Зайберт на редовна пресконференция в Берлин.

Президентът на САЩ изостри протекционистката си реторика, посочвайки през уикенда в Тwitter, че ще въведе допълнителен налог върху вноса на европейски коли, ако ЕС, в отговор на решението му да наложи мита върху стоманата и алуминия, вземе отметни мерки.

Отхвърляме подобни мерки, които "значително биха засегнали международната търговия, значително биха засегнали нашата промишленост, но също и най-вече работещите и потребителите от двете страни на Атлантика", подчерта Зайберт.

ЕС трябва спешно да действа пред Световната търговска организация, ако САЩ наложат мита върху стоманата и алуминия, заяви и френският държавен глава Еманюел Макрон, цитиран от France 24.

Макрон допълни, че планираните мерки са равнозначни на "икономически национализъм", а национализмът е война, в която и двете страни губят.

"Важно е в тази обстановка ЕС да реагират бързо и адекватно в СТО, както и уважавайки СТО", каза стопанинът на Елисейския дворец.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: