Отидете към основна версия

1 467 4

Финландците са най-щастливи

  • финландия-
  • щастие-
  • оон

Скандинавската държава оглави световния индекс на щастието, изготвян от ООН

Снимка: БТА/АР

Финландия оглави тази година класация на ООН на държавите, където хората са най-щастливи, предаде ТАСС.

Норвегия и Дания са на второ и на трето място в петия годишен Доклад на ООН за щастието по света.

Скандинавските страни традиционно окупират челните позиции в класацията, изготвяна по случай Международния ден на щастието, 20 март. Миналата година първа бе Норвегия, а по-миналата - Дания.
Челната десетка за 2018 г. допълват Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия.

Класацията е основана на фактори като средната продължителност на живота, социалната подкрепа и корупцията. Тази година за първи път в уравнението са включени и мигрантите.

Авторите обясняват челните позиции на скандинавските страни с това, че те създават подходящи условия за добър живот. Техните жители се радват на достатъчно лична свобода и социална сигурност, които надделяват над факта, че те плащат едни от най-високите данъци в света.

САЩ са отстъпили от 14-о на 18-о място. Авторите на доклада обясняват това с няколко фактора - влошаването на кризата в здравеопазването, епидемията от затлъстяване, големия брой наркозависими и страдащи от психически разстройства. Те отчитат и по-голямото неравенство в доходите в сравнение с други богати страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Какво прави една нация щастлива

    Финландия е страната, която осигурява най-щастлив живот на своите граждани. Това показва доклад на ООН. Световният доклад на щастието излиза всяка ...
    29.01.2021
    2 955
    16
Новини по държави: