Last news in Fakti

14 Март, 2018 10:33 1 451 4

Финландците са най-щастливи

  • финландия-
  • щастие-
  • оон

Скандинавската държава оглави световния индекс на щастието, изготвян от ООН

Финландците са най-щастливи - 1
Снимка: БТА/АР

Финландия оглави тази година класация на ООН на държавите, където хората са най-щастливи, предаде ТАСС.

Норвегия и Дания са на второ и на трето място в петия годишен Доклад на ООН за щастието по света.

Скандинавските страни традиционно окупират челните позиции в класацията, изготвяна по случай Международния ден на щастието, 20 март. Миналата година първа бе Норвегия, а по-миналата - Дания.
Челната десетка за 2018 г. допълват Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия.

Класацията е основана на фактори като средната продължителност на живота, социалната подкрепа и корупцията. Тази година за първи път в уравнението са включени и мигрантите.

Авторите обясняват челните позиции на скандинавските страни с това, че те създават подходящи условия за добър живот. Техните жители се радват на достатъчно лична свобода и социална сигурност, които надделяват над факта, че те плащат едни от най-високите данъци в света.

Финландците са най-щастливи
Снимка: Shuttestock

САЩ са отстъпили от 14-о на 18-о място. Авторите на доклада обясняват това с няколко фактора - влошаването на кризата в здравеопазването, епидемията от затлъстяване, големия брой наркозависими и страдащи от психически разстройства. Те отчитат и по-голямото неравенство в доходите в сравнение с други богати страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня без коня

    8 1 Отговор
    И аз съм много щастлив като обърна 3-4 водки.
  • 2 Този

    4 2 Отговор
    Ама ако имаш пари за водка
  • 3 чичо Пешо

    1 2 Отговор
    е кво повтарям от 20 години - изобщо смисъла на една държава е защита на населението, т.е. трябва да бъде максимално социална. Не знам защо тук това се бърка със сбърканата система от преди 30-тина години. Всичко може да е толкова просто, само желание трябва да има.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: