Отидете към основна версия

7 757 4

Жените – единствената неразгадана мистерия на Хокинг

  • стивън хокинг-
  • мистерия-
  • загадка-
  • жени-
  • физик-
  • учен-
  • наука

Отиде си един от най-красивите умове на нашето време

Снимка: БТА/ AP

На 76 години почина един от най-красивите умове на нашето време – британският физик Стивън Хокинг. Неговите трудове са печелили редица награди и спокойно можем да кажем, че ако някой на нашата планета е знаел как е устроена Вселената, то това е именно Хокинг.

Дори за неговия блестящ ум обаче има една мистерия – това са жените. През 2015 година е попитан коя е най-интригуващата мистерия. Астрофизикът отговаря еднозначно – жените. „Макар да имам докторска степен, жените си остават мистерия за мен“, споделя Хокинг.

Стивън Хокинг е роден в Оксфорд на 8 януари 1942 година – точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей. Въпреки че е диагностициран с амиотрофична латерална склероза, британецът не спира да прави открития в областта на науката.

Британецът на няколко пъти е споделял, че единственият шанс човечеството да оцелее в бъдеще е да се насели на друга планетата, защото в даден момент Земята ще стане негодна за живот. Той е предричал и апокалипсис на нашата планета. По думите му заради климатичните промени един ден Земята може да се превърне във втора Венера с температура на повърхността от 460 градуса по Целзий.

Хокинг е сред учените, повлияли най-много на съвременното разбиране за Вселената с работата си върху черните дупки и с научнопопулярни произведения като „Кратка история на времето". Приживе роденият през 1942 година британец се смяташе за един от най-големите умове в света, а според някои - за най-известния учен в съвременния свят.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: