Отидете към основна версия

1 337 5

Три осуетени атентата в Брюксел за година

  • брюксел-
  • белгия-
  • атентати-
  • полиция-
  • терористи

Службите не спят

Снимка: БТА/ AP

От началото на миналата година досега в Брюксел са били предотвратени три възможни атентата. Представител на службата за борба с тероризма пояснява пред местни медии, че разследванията по тези случаи са трудни, защото противникът (терористите) не е структуриран. За последната година белгийските служби са получили и проверили над хиляда сигнала, свързани с тероризъм.

Отчита се, че броят на сигналите намалява, но броят на радикализираните - възможните извършители на нови нападения - не се е променил. Докато миналата година 45 на сто от състава на криминалната полиция е бил зает с противодействие на тероризма, днес само една трета от служителите изпълняват подобни задачи.

Това е свързано и с преминаването на Белгия от трета и предпоследна степен на готовност за нов терористичен удар, във втора степен, съобщи Нова телевизия.

Утре се навършват две години от атентатите на летището и в метрото в Брюксел. Тогава 32 души загинаха, 340 бяха ранени, от които 62 пострадаха тежко. Отговорност за атентатите пое джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Бомбена тревога в Лондон

    Британската полиция съобщи, че проверява сигнали за подозрителен пакет в Лондонското сити и е отцепила район близо да емблематичен за британската стол ...
    23.03.2018
    2 174
    9
Новини по държави: