Отидете към основна версия

2 947 23

Лавров: Американските ракети в Япония заплашват Русия

  • сергей лавров-
  • япония-
  • ракети-
  • иджис

Дипломатът все пак призна правото на Токио сам да избира как да защищава своята територия

Снимки: БТА/АР

Плановете за изграждане на елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО) пряко засягат сигурността на Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори в Токио с японския си колега Таро Коно, предаде ТАСС.

Лавров призна правото на Япония сама да избира как да защищава своята територия, но отбеляза, че това не бива да става за сметка на сигурността на други страни. "Плановете за разгръщане на глобална ПРО пряко засягат сигурността на Русия", подчерта руският външен министър.

През декември правителството на Япония взе решение на остров Хоншу да бъдат разположени два комплекса от системата "Иджис ашор" с цел защита от балистични и други ракети. Тези комплекси ще бъдат купени от САЩ и ще струват около 100 милиарда йени (около 889 млн. долара) едната.

На съвместната пресконференция с японския си колега руският външен министър заяви, че несъмнено Великобритания умишлено е предприела "курс към подкопаване на руско-британските отношения". "Ако този курс продължи във вида на някакви нови конкретни антируски действия, тогава, разбира се, никой не е отменял принципа за взаимност", намекна Лавров.

Британските власти обвиниха Кремъл в съпричастност към отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, но не представиха каквито и да било доказателства. Лондон изгони 23-ма руски дипломати, на което Москва отговори с реципрочна мярка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: