Отидете към основна версия

81 578 192

US подводници замръзнаха, Русия се подиграва (ВИДЕО)

  • подводници-
  • сащ-
  • русия-
  • замръзнаха-
  • ледове-
  • арктика

Ледът спря американските подводници

В Русия взеха на подбив американските атомни подводници "Хартфорд" и "Кънектикът", които заседнаха в арктическите ледове, докато изпълняваха учебни стрелби по сценарий за нанасяне на ракетни удари срещу Москва, съобщават руските медии. "Ще им се наложи да се обърнат към Русия за ледоразбивач", написа в руската социална мрежа "Вконтакте" Ксения Рябовая. "За да не засядат в ледовете, трябва просто да дружат с Русия", добавя Леонид Чекменев.

Многоцелевите атомни подводници USS "Хартфорд" и USS "Кънектикът" според американското командване са гордостта на военноморските сили, тъй като са трудни за откриване и притежават огромна бойна мощ със своето въоръжение от крилати ракети "Томахоук". Но дори и те не успяха да се справят с обикновения лед в Арктика, иронизират руските издания.

Според плана на ученията двете подводници трябвало да изплуват на повърхността и да изстрелят ракетен залп по условни цели на територията на Руската федерация, но прекалено дебелият леден пласт им попречил.

Според американското издание "Журнал на военноморския флот" ученията трябвало да продължат 5 седмици, съобщи "Епицентър". В коментар на инцидента директорът на Центъра за военно-политически изследвания на МГИМО Алексей Подберьозкин подчертава, че ВМС на САЩ се опитват да използват географското преимущество на района на Арктика, от където ракетите могат да долетят до европейската част на Русия само за 15 минути. Но американските конструктори не са проектирали подводниците за работа в такива екстремни условия, обяснява той. Те могат да пробият лед с дебелина едва 0,5 метра, докато руските подводници са проектирани да пробиват доста по-дебела ледена покривка.

"Те не са подготвили подводниците си специално за Арктика - това е стара грешка на всички, които са се опитвали да нападнат Русия. И Наполеон, и Хитлер направиха същата грешка в своето време", казва той пред "Радио 1".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.

Свързани новини