Отидете към основна версия

3 258 15

ЕС трябва да покаже червен картон на Турция

  • реджеп ердоган-
  • варна-
  • среща-
  • турция-
  • ес-
  • червен картон-
  • четин гюрер

Във Варна Ердоган ще търси легитимност за своя авторитарен режим

Снимка: БТА/ AP

Крайно време е Европейският съюз да покаже червен картон на Турция, заяви турският политолог Четин Гюрер. От две години той преподава в университета в Бремен, благодарение на стипендия за учени, преследвани заради политическите си убеждения. Той е сред стотиците учени, загубили работата си заради критики към режима на Реджеп Ердоган.

„Отмествайки поглед от това, което се случва в Турция, Европейският съюз индиректно подкрепя и окуражава Ердоган. Той подкопава устоите на турското общество и въпреки всички престъпления, които извършва режимът срещу опозицията и инакомислещите в Турция, Европейският съюз не намери начин да предприеме някакви мерки. Единственото, което чуваме от Брюксел е, че Европа е притеснена и загрижена“, заяви политологът пред БНР.

„Във Варна Ердоган ще настоява да получи цялата сума по сделката за бежанците. Тук обаче е важно да се каже, че парите от Европа, предвидени за бежанците, не се харчат за тях, а се инвестират в други проекти. По данни на турското вътрешно министерство, до края на миналия месец едва 230 000 сирийски бежанци от общо 3,5 милиона в Турция са настанени в бежански центрове. Други 75 000 сирийски бежанци в Турция са бездомни“, посочи още той.

„Във Варна Ердоган ще търси легитимност за своя авторитарен режим. Той иска да покаже на света, че се бори с тероризма, което разбира се, не отговаря на истината. Иска да демонстрира пред света, че се ръководи от демократичните ценности. На фона на военната операция в кюрдския анклав Африн и навлизането на турската армия на територията на Сирия, Ердоган има нужда от легитимация пред света“, каза още Четин Гюрер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини