Отидете към основна версия

3 279 4

Косово отказа да заспи (СНИМКИ)

  • косово-
  • сърбия-
  • марко джурич

32-ма ранени при сблъсъци в северната част на бившата сръбска област

Снимки: БТА/АР

Лекар от северната част на Косово каза, че 32 души са били ранени, петима от тях - сериозно, по време на вчерашните сблъсъци с косовската полиция, избухнали по време на задържането на висшия сръбски представител Марко Джурич, съобщи АР.

Според доктор Милан Йованович пострадалите са получили медицинска помощ в болница в разделения град Косовска Митровица и не са оставени на лечение.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че Джурич, главният сръбски преговарящ във водените с посредничеството на ЕС преговори за Косово, е бил бит по време на ареста си и ще бъде прегледан в сръбска болница.

Косовските власти казаха, че Джурич, влязъл без тяхно разрешение в Косово, е бил освободен и изгонен от страната.

Служители казаха, че полицията в Косово е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи в Косовска Митровица и да арестува Джурич.

Вучич нарече Косово "терористистка" и "бандитска" държава, подкрепяна от западни сили и я обвини в "брутална провокация" заради случая.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава отцепването на бившата си област и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от косовските сърби.

Сръбските официални представители са длъжни да искат разрешение от косовските власти преди всяко посещение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Буре с барут на Балканите

    Премиерът на Косово Рамуш Харадинай призова Сърбия да спре да се опитва да нарушава териториалния интегритет на Косово, съобщи Gazeta Express. Напр ...
    28.03.2018
    1 871
    4
  • Сърбия бясна на Косово

    Партията, представляваща сръбското малцинство в Косово напусна правителствената коалиция, съобщи “Ройтерс“. През вчерашния ден властите ...
    27.03.2018
    2 511
    1
  • Косово арестува висш сръбски служител

    Полицията в Косово арестува ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич, съобщи радио B92. Джурич се е опитал да влезе в севе ...
    26.03.2018
    1 622
    5
  • Косово готово да арестува сръбски министри

    Властите в Косово са изпратили подкрепления, които да планират достъпа на сръбски политици до страната, съобщи агенция ТАНЮГ. В Косово се опитват д ...
    26.03.2018
    1 756
    3