Отидете към основна версия

4 136 39

Атина към Анкара: Стойте далеч от островите ни

  • турция-
  • гърция-
  • егейско море

Турция е в грешка, ако смята, че може да нарушава международното право в Егейско море без последствия

Снимки: БТА/АР

Правителството в Атина отправи строго предупреждение към Анкара, подчертавайки, че островите Имия/Кардак са гръцка територия и че няма съмнение за техния суверенитет, съобщава електронното издание Ekathimerini.

"Законният статут на Имия/Кардак е установен“, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас, допълвайки че „гръцката власт върху Имия е извън съмнение“.

"Турция е в грешка, ако смята, че може да нарушава международното право в Егейско море без последствия, както прави на други места“, се казва още в изявлението.

"Съветваме Турция да внимава с думите си“, предупреждават от Атина.

Изявлението на гръцкото правителство бе предшествано от такова на турското външно министерство, в което Атина бе критикувана за това, че е приела закон за околната среда, отнасящ се до програмите „Натура“ на Европейския съюз, в който се твърди, че Гърция „отдавна експлоатира... по отношение на егейските въпроси.“

"Няма никакво съмнение за правото на Турция върху островите Имия/Кардак“, се казва в изявлението на Анкара.

"Освен това няма да приемем каквито и да било възможни факти да бъдат представени от Гърция към географските образувания в Егейско море, чийто правен статус се оспорва. И накрая, бихме искали да повторим, че гръцкият закон № 4519 няма да има никакви правни последици по отношение на споровете, съществуващи между Турция и Гърция в Егейско море", подчертаха още от Анкара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: