Отидете към основна версия

2 380 6

До 2020 г. Русия ще колонизира Луната

  • русия-
  • космос-
  • луна

До 2020 г. Русия ще има своя колония от космонавти, учени и медици на Луната, съобщава „Ехото на Москва“.
Програмата за подготовка на мисията започва още от тази година със задочен подбор на отряд от космонавти. Той ще се осъществява от руската федерална агенция Роскосмос и Центърът за подготовки на космонавти „Юри Гагарин“.

Ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин заяви пред „Ехото на Москва“, че в конкурса може да участва всеки руснак, който има техническо или медицинско образование и е здрав физически и психически. Той отказа да уточни колко души ще се подготвят в руската одисея към Луната.

„Сега науката узря за идеята как да се използва Луната. Смятам, че до 2020 г. и руснак може да стъпи там“, оптимистично прогнозира Поповкин.
Първата стъпка от програмата ще бъде изпращането на луноходи и изследователски сонди, които да изследват потенциалните части от естествения спътник на Земята за разполагането на бази.

До края на 2011 г. това се планираше да стане най-късно през 2015 г., но провалът на междупланетната мисия до Марс - „Фобос Грунт“ ще наложи отлагането на изстрелването на „Луна - Глоб“ и „Луна-ресурс“ за по-късен етап.

Основна причина за това е фактът, че 60% от електрониката на „Фобос-Грунт“ се е оказало, че не е подходяща за космоса.
Директорът на директор Института за космически изследвания към Руската академия на науките (РАН) академик Лев Зелений скептично отбелязва, че реалното усвояване на Луната от Русия може да започне едва през 2040-2050 г.  Според него перспективни за усвояване са полюсите на Луната, където може би ще се открие замръзнал лед.

Новината за руска експедиция към Луната предизвика както патриотични реакции, но и скептични коментари в интернет.
Сибир е най-яркият пример за неуспешна руска колонизация, коментира блогър. Според друг негов събрат подобни начинания струват прекалено скъпо и трябва да се търси международно сътрудничество и подкрепа за подобно начинание.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини