2 Февруари, 2012 11:02 2 379 6

До 2020 г. Русия ще колонизира Луната

  • русия-
  • космос-
  • луна

До 2020 г. Русия ще има своя колония от космонавти, учени и медици на Луната, съобщава „Ехото на Москва“.
Програмата за подготовка на мисията започва още от тази година със задочен подбор на отряд от космонавти. Той ще се осъществява от руската федерална агенция Роскосмос и Центърът за подготовки на космонавти „Юри Гагарин“.

Ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин заяви пред „Ехото на Москва“, че в конкурса може да участва всеки руснак, който има техническо или медицинско образование и е здрав физически и психически. Той отказа да уточни колко души ще се подготвят в руската одисея към Луната.

„Сега науката узря за идеята как да се използва Луната. Смятам, че до 2020 г. и руснак може да стъпи там“, оптимистично прогнозира Поповкин.
Първата стъпка от програмата ще бъде изпращането на луноходи и изследователски сонди, които да изследват потенциалните части от естествения спътник на Земята за разполагането на бази.

До края на 2011 г. това се планираше да стане най-късно през 2015 г., но провалът на междупланетната мисия до Марс - „Фобос Грунт“ ще наложи отлагането на изстрелването на „Луна - Глоб“ и „Луна-ресурс“ за по-късен етап.

Основна причина за това е фактът, че 60% от електрониката на „Фобос-Грунт“ се е оказало, че не е подходяща за космоса.
Директорът на директор Института за космически изследвания към Руската академия на науките (РАН) академик Лев Зелений скептично отбелязва, че реалното усвояване на Луната от Русия може да започне едва през 2040-2050 г.  Според него перспективни за усвояване са полюсите на Луната, където може би ще се открие замръзнал лед.

Новината за руска експедиция към Луната предизвика както патриотични реакции, но и скептични коментари в интернет.
Сибир е най-яркият пример за неуспешна руска колонизация, коментира блогър. Според друг негов събрат подобни начинания струват прекалено скъпо и трябва да се търси международно сътрудничество и подкрепа за подобно начинание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ухааа

    0 0 Отговор
    А да си беше проверил статията ли, да си изчисти грешките може би?
  • 2 НЕДКО САВЧЕВ

    0 0 Отговор
    Само не ми е ясно за какъв член е всичко това? Какво майка си ще търсят там, и какво като отидат 10 души и съберат 2-3 кутийки с камънаци, и после ги изследват? Хората няма какво да ядат, и още по-важно да пият, а те строят кораби да ходят на майна си райна с тях, да кръстосват космоса и да разрушават още повече озоновия слой с тези совалки и кораби, дето горят 5000тона гориво за едно изстрелване.. и кому е нужно всичко това?
  • 3 Как пък не

    0 0 Отговор
    Ще колонизират на връбница в Петък!
  • 4 Чечня

    0 0 Отговор
    Ще им източат нефта и ще ги мачакт с танкове?
  • 5 Вервайте си

    0 0 Отговор
    Афф... Русия първа изпратила човек в космоса, Русия еди си какво - добре признавам. Но за последните 20 години единственото, което избращат в орбита са отломките от китайските им ракети с български "Люлин" апарати в тях. Така, че поправете си заглавието на:

    До 2020 г. Русия ще направи от Луната сметище за отломки
  • 6 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Ще ви кажа за какво им е луната: 1во там може да се добива Хелий 3, който се явява много силно ядрено гориво!енергията произведена от 1 кг от него се равнява на 10 милиона литре гориво(може и повече). В почвата на луната има огромно количество от този елемент. Като цяло Луната може да бъде енергиен източни, платформа за изстрелване на космически кораби на по-далечни мисии, и може би най-важното: военна база! Русия трябва да направи това или поне да се опитва, та евентуално и другите да се нахъсат! Подобни усилия ще развият човечеството до много големи висоти! Вижда се, че трябва да мислим начини как да облекчим планетата ни от нас!