29 Декември, 2011 13:38 2 600 2

Две сонди на НАСА около Луната (Видео)

  • луната-
  • наса-
  • сонди-
  • космос-
  • орбита
Две сонди на НАСА около Луната (Видео) - 1
Снимка: Lockheed Martin

Две сонди на НАСА - GRAIL-A и B, изпратени да разкрият тайните на Луната, ще бъдат изведени на лунна орбита на 31 декември и на 01 януари след пътуване, продължило 3 месеца и половина, съобщи американската космическа агенция.

"Тази мисия ще пренапише научните книги за еволюцията на Луната", каза главният научен ръководител на мисията Мария Зубер от Масачузетския технологичен институт, съобщи БГНЕС като цитира АФП.

GRAIL-A /Gravity Recovery And Interior Laboratory/ ще стъпи на лунна орбита след 22.21 часа централноевропейско време на 31 декември, а GRAIL-B - в 22.05 часа на 01 януари. Двете сонди са изстреляни от военната база Кейп Канаверал, Флорида на 10 септември 2011г.

Те изминаха разстоянието до Луната 30 пъти по-бавно от астронавтите от "Аполо", които достигнаха дотам за 3 дни. Дългото пътуване на двете сонди позволи да не се хаби гориво и даде на ръководителите на мисията повече време за контрол на функционирането на приборите на борда, обясни НАСА.

"Тези сонди ще ни помогнат да разберем как нашият единствен естествен спътник, както и земята и останалите каменисти планети са се развили", обясни Мария Зубер. Мисията на двете сонди е на стойност почти половин милион долара. Апаратите са конструирани от "Локхийд Мартин" и се захранват от два слънчеви панела и една литиева батерия.

Вижте видеото на НАСА:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАЦИФИСТ

    1 0 Отговор
    АКО НЕ ВОДЕХТЕ ТОЛКОВА ВОЙНИ В СВЕТА ДО СЕГА МОЖЕШЕ ДА СМЕ КОЛОНИЗИРАЛИ И ЛУНАТА И МАРС А ДАЖЕ БИХМЕ СТИГНАЛИ И ПО-ДАЛЕЧЕ !? А АКО СЕ МОТАЕТЕ ОЩЕ С ВАШАТА АЛЧНОСТ ЩЕ СЕ ИЗЧЕРПАТ ГОРИВАТА И РЕСУРСИТЕ И ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ПО-БЪРЗО ОТ КОЛКОТО ТО САМОТО Е ОЧАКВАЛО БЕЗ ДА СИ Е И ПОДАЛО НОСА НАВЪН ! ДЕРЗАЙТЕ ! СТИГА С ТИЯ ИМПЕРИИ СЕГА СМЕ 21 ВЕК !
  • 2 marin

    0 1 Отговор
    ако беше наясно малко с историята и можеше да извършваш някакви логически операции щеше да знаеш, че именно войните родиха ракетите.