Отидете към основна версия

3 718 6

Политически сътресения в Армения (СНИМКИ)

  • армения-
  • правителство-
  • опозиция-
  • митинг-
  • протест

Задържан е водачът на антиправителствените протести в Армения Никол Пашинян, стана ясно от съобщение на генералната прокуратура на страната. Армения влезе в новинарските емисии с протестите, които я разтърсват вече 10-ти ден. Протестиращите искат оттегляне от властта на бившия президент Серж Саркисян, който беше назначен за премиер с повече права.

Полицията е започнала разпръсване на протестиращите в центъра на Ереван, използвайки специални средства. Също така властите са „извела принудително” Никол Пашинян от мястото на нова протестна демонстрация, организирана в арменската столица след провалената в неделя сутрин среща на опозиционния лидер с премиера Саркисян.

Централният Площад на републиката в Ереван е блокиран от полицията. Властите са обещали на протестиращите да им осигурят друго място за провеждане на акцията им, а именно „там, където няма да нарушават правата на други граждани”. Протестиращите обаче не желаят да се преместят от сегашното си място, което е в близост до сградата на правителството. Шестие се проведе и по централния булевард "Месроп Мащоц".

„На фона на незаконните акции в Ереван различни хора и групи подготвят престъпления срещу националната сигурност и конституционния ред в страната", заявиха от междувременно арменската Служба за национална сигурност. Тези хора са под наблюдение на тайните служби.

Посолството на САЩ в Армения призова всички страни, участващи във вътрешнополитическата криза, към сдържаност. „Призоваваме арменското правителство да прояви сдържаност, като позволи провеждането на митинги, а тези, които се възползват от правото си на свободно събрание, призоваваме към отговорност, като избягват насилието и предотвратяват ескалация на напрежението”, пише в изявлението на американското посолство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини