Отидете към основна версия

2 664 14

В Армения: Революцията продължава

  • армения-
  • ереван-
  • никол пашинян-
  • серж саркисян

Водачът на опозицията призова привържениците си да възобновят протестите

Снимки: БТА/АР

Водачът на арменската опозиция Никол Пашинян призова привържениците си днес да подновят протестите, след като планираните за тази сутрин преговори с управляващата Републиканска партия бяха отменени, предаде Reuters.

Късно снощи Пашинян прикани симпатизантите си да възобновят демонстрациите в 11 часа днес, след като на страницата си във Facebook съобщи, че изпълняващият длъжността премиер Карен Карапетян е отказал планираните за сутринта преговори, посочва AFP.

В понеделник Серж Саркисян, който 10 години беше президент на страната, подаде оставка като премиер след продължили близо две седмици протести, предизвикани от обвинения, че е манипулирал конституцията, за да остане на власт.

"Ако са готови да обсъдим мирно предаване на властта, съм готов да се срещна с тях. Републиканската партия не може да остане на власт, тъй като народът е този, който спечели.

"Републиканската партия мисли как да се възползва от оставката на Серж Саркисян и иска да остане на власт. Не можем да се съгласим представител на тази партия да бъде назначен за премиер и не можем да позволим тази корумпирана система да продължи да съществува", заяви Пашинян във видеопослание и призова поддръжниците си "да дойдат на площада и да довършат кадифената революция".

И.д. премиер Карапетян отговори в комюнике, че срещата е била отменена заради новите искания, поставени едностранно от Пашинян. Това не са преговори или диалог, а Пашинян, който следи целите, които си е набелязал, добави той. Карапетян каза, че е поискал от президента да организира нова среща в разширен формат с шефа на опозицията.

Запитан на пресконференция в Ереван вчера дали е готов да поеме управлението на страната, Пашинян отвърна: "Ако народът ми поверява тази отговорност, аз съм готов да я поема".

Арменските депутати разполагат със седем дни от подаване на оставката на премиера да предложат нови кандидатури за поста, а гласуването може да се състои на 2 май.

Републиканската партия на Серж Саркисян разполага с 65 от общо 105 места в парламента.
Снощи Пашинян призова възможно най-скоро, до месец-два, да се свикат предсрочни избори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Събитията в Армения са кошмар за Русия

    Изглежда е бил непълен списъкът с революции в постсъветското пространство. След Грузия през 2003, Украйна през 2004 и 2014 и Киргизстан през 2005 годи ...
    26.04.2018
    2 708
    12
  • Нови протести в Армения

    Нов мащабен митинг започна в арменската столица Ереван, съобщи ТАСС. Огромен брой хора са се събрали на централния площад на града. В момента е тру ...
    25.04.2018
    1 522
    3
  • Армения се насочва към избори след бурята

    Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Карен Карапетян предложи да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори, за да се сложи кра ...
    25.04.2018
    1 074
    0
  • ЕС ще помогне на Армения

    ЕС ще помогне на Армения да укрепи демокрацията в страната. Това обяви шефът на дирекцията на ЕС в Ереван Петър Свитилски, цитиран от РИА Новости. ...
    25.04.2018
    10 161
    7
  • Москва: Вълненията в Армения не са революция

    Кремъл съобщи, че не възприема политическите вълнения в Армения като украинската революция и е радостен, че ситуацията се стабилизира, информира Reute ...
    24.04.2018
    1 506
    7