Отидете към основна версия

3 030 30

Предлагат обединение на двете Кореи

  • северна корея-
  • южна корея-
  • обединение-
  • сестра-
  • ким йо-чен

Предложението е на сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун

Снимка: БТА/ AP

Сестрата на севернокорейския ръководител Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, включена в делегацията на Северна Корея за срещата на върха, предложи по време на течащите преговори между двамата лидери да се ускори обединението на двете Кореи. Това съобщи на брифинг Юн Йон-чан, прессекретарят на южнокорейския президент, предаде ТАСС.

"Ким Йо-чен каза, че трябва да се ускори обединението на Корея", посочи говорителят и допълни, че това предложение било посрещнато с одобрителен смях от всички присъстващи на преговорната маса. Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин предложи на севернокорейския си колега да бъдат свързани железниците на двете страни, посочи още Юн Йон-чан.

"Президентът Мун отбеляза, че това би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество между двете страни", каза той. Проектът за междукорейска железопътна линия е обсъждан от ръководствата на двете държави и по-рано, но все още не е осъществен.

Той предвижда в бъдеще и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, което ще даде възможност товари от Корейския полуостров да се доставят в Европа много по-бързо. По-рано днес за първи път от десетилетия севернокорейският лидер стъпи на южнокорейска земя.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: