Отидете към основна версия

11 225 17

Войната приключи, мирът е близо

  • мир-
  • война-
  • южна корея-
  • северна корея-
  • ким чен-ун

Положителни новини от Корейския полуостров

Снимка: БТА/ AP

Лидерите на Северна и Южна Корея обявиха, че се съгласяват да работят за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Амбицията им е възможно най-скоро да подпишат мирен договор.

След края на Корейската война през 1953 година двете страни не подписват мирен договор, а единствено примирие. На практика те още са във война. Това обаче изглежда, че ще се промени, посочват световните агенции.

Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин си стиснаха ръцете за пълно ядрено разоръжаване, спиране на агресивните действия в региона, както и изграждането на железопътни линии и пътища между двете съседни страни.

По-рано днес севернокорейският лидер Ким Чен-ун стъпи на южнокорейска земя, което беляза желанието за смекчаване на агресивния тон и постигане на устойчив мир. Двамата лидер посочиха, че са провели конструктивен диалог.

Съвместната декларация включва обещания за съкращаване на въоръжението, прекратяване на враждебните действия, превръщането в зона на мира на силно укрепената граница, както и стремеж към многостранни разговори с други страни, сред които Съединените щати и Китай.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини