Отидете към основна версия

1 739 4

ЕС пази споразумението с Иран

  • ес-
  • споразумение-
  • иран

Съюзът ще продължи да се придържа към договореното

ЕС ще продължи да се придържа към споразумението за ядрената програма на Иран. Това обяви представител на ЕК, цитиран от Евронюс.

В момента се очаква решението на САЩ относно споразумението. Американският президент Доналд Тръмп многократно е заявявал, че не одобрява сделката. Той трябва да вземе финално решение на 12-ти май.

Тръмп твърди, че споразумението не възпира Иран да създава ядрено оръжие. Той иска измяна на някои от точките в нея.

Властите в Иран обявиха, че няма да приемат измяна на сделката. От там заявиха, че ако САЩ излязат от споразумението, те ще го прекратят.

Вече няколко европейски представители подкрепиха споразумението. Сред тях беше и върховният представител на ЕСпо въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Френският президент Еманюел Макрон също подкрепя споразумението. Той проведе няколко телефонни разговора с президентът Тръмп в опит да го убеди да остави САШ в него.

На 12-ти януари от САЩ обявиха, че оставят режима на замразяване на санкциите срещу Иран, но нищо повече. Очакват се финални преговори. Вашингтон вече обмисля решението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Иран: САЩ дестабилизират Близкия Изток

    Политиката на САЩ е основен източник на дестабилизиране в Близкия Изток. Това заяви иранският заместник – министър на външните работи Хюсеин Дах ...
    05.05.2018
    1 673
    2
  • Мароко скъса отношения с Иран

    Властите в Мароко са решили да прекъснат отношенията си с Иран. Това се казва в декларация на мароканското министерство на външните работи. Причина ...
    03.05.2018
    3 063
    7
  • Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да се оттегли от ядрената сделка с Иран. Това съобщи Reuters. Според агенцията американският президент ще о ...
    03.05.2018
    3 183
    12
  • ЕС няма да приема заплахи от САЩ

    Председателят на ЕК Жан – Клод Юнкер обяви, че ЕС няма да приема заплахи в преговорите със САЩ за увеличените мита за внос, съобщи „Ройтер ...
    02.05.2018
    2 390
    9