Отидете към основна версия

4 811 30

Кървава война в Газа (СНИМКИ)

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • доналд тръмп-
  • ерусалим

Палестинското правителство настоява за международна намеса срещу "ужасяващото клане", извършвано от израелски военни

Снимки: БТА/АР

Най-малко тридесет и осем палестинци бяха убити от израелски огън в ивицата Газа при днешните сблъсъци с протестиращи заради откриването на новото посолство на САЩ в Ерусалим, предаде АР.

Говорителят на палестинското правителство Юсуф ал Махмуд настоя в комюнике за "незабавна международна намеса за спиране на ужасяващото клане, извършвано в Газа от окупационните израелски сили срещу нашия героичен народ".

Сред загиналите е 14-годишно момче и мъж в инвалидна количка, а около 500 демонстранти са били ранени.



Израелската армия каза, че е изградила няколко нива на сигурност по границата с Газа в случай на масово проникване на палестински демонстранти.

Израелските войски са получили значителни подкрепления по границата, а в израелските населени места и между тях са разположени допълнителни сили, за да бъде защитено гражданското население в случай на нахлуване.

Организаторите на палестинските протести от движението "Хамас" дават сигнали, че хиляди хора може да се опитат да проникнат през оградата.

Израелската армия обяви района до граничната ограда с Газа за закрита военна зона, посочва ТАСС.
Военните заявиха, че по обед "около 10 000 нарушители на реда са се били събрали на няколко места в целия сектор Газа". По думите им "хиляди други се намират в района на палатковите лагери на около половин километър от оградата за сигурност".

"Армейските подразделения използват средства за контрол на тълпите и откриват огън в съответствие с установените правила за бойни действия", каза армията.

С новите жертви броят на убитите палестинци от началото на протестите на 30 март става 63.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини