Отидете към основна версия

2 337 15

„Росатом“ иска да участва в АЕЦ „Белене“

  • белене-
  • аец-
  • росатом-
  • участие-
  • кирил комаров

Руската компания приветства възобновяването на проекта

Снимка: Shutterstock

Руската държавна корпорация "Росатом" е готова да участва в проекта АЕЦ "Белене" под всякаква форма, каквато определи българското правителство, съобщи News.bg.

Пред български журналисти първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров приветства намерението за възобновяване на проекта. Той акцентира върху изявлението на премиера Бойко Борисов, че правителството възнамерява да внесе в парламента предложение, което да отмени приетото по-рано решение за спиране на строителството на АЕЦ "Белене".

"Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ "Белене". Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина." - коментира Комаров по време на форума "Атомекспо 2018", който се провежда в Сочи.

"Затова ние винаги ще бъдем готови да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас - като EPC подизпълнител, като доставчик на определено оборудване, като технически консултант, както бъде удобно на България." - допълни той.

По-рано българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че "Росатом" са конструктори на проекта, производители на оборудването. "Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Тук искам да отбележа, че имаме едно прекрасно сътрудничество с колегите от "Росатом". Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем." - посочи тя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини