Last news in Fakti

16 Май, 2018 09:00 2 316 15

„Росатом“ иска да участва в АЕЦ „Белене“

  • белене-
  • аец-
  • росатом-
  • участие-
  • кирил комаров

Руската компания приветства възобновяването на проекта

„Росатом“ иска да участва в АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: Shutterstock

Руската държавна корпорация "Росатом" е готова да участва в проекта АЕЦ "Белене" под всякаква форма, каквато определи българското правителство, съобщи News.bg.

Пред български журналисти първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров приветства намерението за възобновяване на проекта. Той акцентира върху изявлението на премиера Бойко Борисов, че правителството възнамерява да внесе в парламента предложение, което да отмени приетото по-рано решение за спиране на строителството на АЕЦ "Белене".

"Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ "Белене". Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина." - коментира Комаров по време на форума "Атомекспо 2018", който се провежда в Сочи.

"Затова ние винаги ще бъдем готови да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас - като EPC подизпълнител, като доставчик на определено оборудване, като технически консултант, както бъде удобно на България." - допълни той.

По-рано българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че "Росатом" са конструктори на проекта, производители на оборудването. "Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Тук искам да отбележа, че имаме едно прекрасно сътрудничество с колегите от "Росатом". Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем." - посочи тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инженер

    26 12 Отговор
    И дано участва ,че да стане.

    Коментиран от #6, #7, #11

  • 2 Доктора

    28 11 Отговор
    Крайно време беше
  • 3 НКВД

    27 15 Отговор
    И сега какво стана Бг.плати 600 мил.€ неустойка на Росатом за закрития проект и сега ще го възобновява? ГЕРБ заборчи България с 1,200 милярда лева от мах! Щото простия се слга на ЕС и САЩ! И сега ще възобновява. Росатом трябва да са с префимство пред вс.др.потенциални инвеститори! И пожарникара да договори отмяна на глобата

    Коментиран от #13

  • 4 гост

    8 7 Отговор
    То и аз искам 50 метрова яхта ама нема ….
  • 5 КАТ

    20 11 Отговор
    Росатом? Не може! Ама може би ще предложат най добри условия? Не може! Ама след 2030г може да нямаме ток? Че кой го интересува? Важното е да сме обърнати на Запад с широко отворени очи, или пък задни части.
  • 6 друг инженер

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "инженер":

    Някой го каза ясно: по плащанията към Русия ще ги познаете!
  • 7 докторка

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "инженер":

    Докторе, а проблемът с радиоактивните отпадъци, тяхното съхранение и преработване? Канцлерът на Германия, доктор по физика-Ангела Меркел още в началото на нейния първи мандат предложи и Бундестагът прие до 2020 да бъдат затворение всички 17 АЕЦ в страната им. Причината и аргументите бяха точно проблемите с радиоактивните отпадъци. Та най-голямата икономика в Европа ще се лиши от АЕЦ и електроенергията й ще бъде само от автернативни, еко-източници.по Има решение на Европейския Парламент за това, че радиоактивните отпадъци да бъдат съхранявани в страната, където се получават. Щом Германия не намира решение на проблема за съхраняване на радиоактивните отпадъци и се отказва от съществуващите до сега АЕЦ, дали България е в състояние да немери решението? ? ? Или ще продължаваме да не се интересуваме от този проблем???
  • 8 Къртев

    12 7 Отговор
    Пак ще пада, едно крадене! Това Белене е златната кокошка на Бойко и компания. То не бяха съдилища, то не бяха преговори, то не бяха милиарди, тоне беше чудо! Ще го строим, няма да го строим, та накрая, всички плащаме за да ни се подиграват, колко сме се обиждали, ако обидят Боко
  • 9 Цецо

    11 7 Отговор
    Богомил Манчев г изкопа там един гьол и днес личното му състояние е 200 милиона евро . Ей това е Белене ,на някой ако не му е ясно .

    Коментиран от #12

  • 10 ЛЪЖА ПОРЕДНАТА НА герб бкп

    5 2 Отговор
    "Журналистите" или по-точно платените писачи има хора българи които поназнайват руски информират се от източници без вашата намеса. ТОВА НЕ Е ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА РОСАТОМ !!!! СТИГА ЛЪГАЛИ НАРОДА !!!
  • 11 Да да

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "инженер":

    Най-добре ще е да участва като си купи обратно оборудването,което достави! Проекта ако иска да става,тогава ще е техен проблем,не наш!
  • 12 sony

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Цецо":

    Р Овч открадна повече от него
  • 13 ботовете са неграмотни и от гроб

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "НКВД":

    Не планила 600мил...неустойки...а това е цената на реактора....неустойката ни я ОПРОСТИХА!
  • 14 атом

    2 0 Отговор
    Порьчваш реактори за милиарди но нямаш строител и инвеститор.Някои политици и техните слуги трябваше отдавна да са в затвора
  • 15 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    За цялата тази сага ,трябва да ,,благодарим,,на америчка!!!!!тя е спец по технологията,,,по-добре е да серем на метеното,отколкото да метем насраното,,,....Те направиха от ,,големия шлем,,,--три вътре и гьола!!!!Естествено за наша сметка...А сега, явно пак по техен тертип ,,трябва да вземем едни пари,,....