Отидете към основна версия

1 476 3

Асад обеща на Лавров да спре насилието със сила

  • башар асад-
  • сирия-
  • сергей лавров-
  • насилие

Сирийският президент Башар Асад е уверил руския външен министър Сергей Лавров, когото прие днес в Дамаск, че иска да бъде прекратено насилието, предаде ИТАР-ТАСС.

Лавров и директорът на руската Служба за външно разузнаване Михаил Фрадков пристигнаха в Сирия в опит да намерят компромисно решение за изход от кризата.

Имахме много полезна среща с ръководството на Сирия, лаконично и дипломатично Лавров обобщи резултата от визитата си.

Потвърдихме нашата готовност да съдействаме по всякакъв начин за възможно най-скорошен изход от кризата въз основа на позициите, изложени в инициативата на Арабската лига. Президентът на Сирия увери, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то, разкри Лавров.

Той намекна, че Башар Асад е склонен да приеме отново мисията от наблюдатели на Арабската лига в първоначалния й мандат за диалог, освобождаване на затворниците и изтегляне на армията от градовете. Асад остава непреклонен пред призивите той заедно с фамилията да се оттеглят от властта и в Сирия да се проведат общи избори за държавен глава, парламент и местна власт.

Призивите на Лавров за прекратяване на насилието станаха на фона на продължаващата кървава разправа с опозицията в Хомс, където през последното денонощие бяха убити около 100-тина души.

Междувременно стана ясно, че сирийските власти ще продължат с акцията си в Хомс. Ръководител от армията заяви, че целта е да въдвори ред и сигурност, като се разчистят терористичните групи.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че в Дамаск стотици хора са излезли на улиците, някои размахващи руски знамена, за да приветстват Сергей Лавров и да благодарят за руската подкрепа за Сирия.

В навечерието на мисията Анкара ясно намекна, че иска реални стъпки от Асад, а не декларации.

 Турският президент Абдуллах Гюл заяви, че кризата в Сирия вече е взела необратими размери.

През последните дни там се върши най-лошият сценарий. Това много ни тревожи. За Турция всъщност няма връщане назад. Ето защо единственото, което може да направи Башар Асад, е да приеме промените и да се откаже от властта, каза Гюл.

Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу остро разкритикува позициите на Русия и на Китай по отношение на кризата със Сирия. Той обвини Москва и Пекин, че с ветото, което са наложили върху резолюцията на ООН за Сирия, те всъщност продължават да прилагат стратегии от периода на Студената война.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ал Кайда и Арабската лига срещу Асад (обновена)

    Ал Кайда застана зад протестите в Сирия и прикани демонстрантите да не разчитат на западна помощ, за да свалят режима на Башар Асад. Подкрепата дой ...
    12.02.2012
    1 426
    0
  • Хомс под обсада, нови цивилни жертви

    Кръвопролитията в сирийския град Хомс продължават. Няколко десетки цивилни бяха убити тази сутрин, след като военизирани отряди от привърженици на ...
    08.02.2012
    1 123
    0
  • Несметните богатства на клана Асад

    Колко богати са семейство Асад? Те притежават 3 милиона долара, казва един израелски експерт. 40 милиарда, твърди пък йордански сайт. А един канадс ...
    07.02.2012
    9 126
    4
  • Кръвопролитията в Сирия не спират

    Сирийските правителствени сили продължават да бомбардират град Хомс. Близо 100 цивилни, повечето от тях жители на Хомс, са убити вчера в Сирия, съо ...
    07.02.2012
    1 050
    0
  • САЩ затварят посолството си в Дамаск

    Заради влошаване на ситуацията в Сирия, САЩ обявиха, че затварят посолството си в Дамаск, предаде Ройтерс. Стъпката на Белия дом е недвусмислен ...
    06.02.2012
    767
    1
  • Кървавата разправа в Хомс продължава

    Опозиционният на режима на Башар Асад сирийски град Хомс отново беше подложен на сериозен миноменет обстрел, предаде АП. Това става часове след ...
    06.02.2012
    1 079
    0