Last news in Fakti

7 Февруари, 2012 18:17 9 038 4

Несметните богатства на клана Асад

  • сирия-
  • башар асад-
  • диктатура-
  • богатство
Несметните богатства на клана Асад - 1
Башар Асад има много фенове.Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колко богати са семейство Асад? Те притежават 3 милиона долара, казва един израелски експерт. 40 милиарда, твърди пък йордански сайт. А един канадски портал отива още по-далеч и назовава следната сума: 122 милиарда.

Сирийските владетели съвсем не винаги са били чак толкова заможни, пише „Дойче Веле“.. Патриархът на клана Хафез Асад е роден в много бедно семейство и е първият от рода, който завършва по-добро образование. Движен от немалките си амбиции, той прави впечатляваща кариера: на 16 години се присъединява към партията Баас, на 22 започва военната си служба. 12 години по-късно е генерал, а през 1971 след преврат застава начело на Сирия, където остава до края на живота си. На президентския пост го наследява синът му Башар, който в момента води кървави битки за власт с опозицията. Нейният гняв е насочен не просто към личността Асад, а принципно срещу управляваща клика.

Зетьове и племенници, братовчеди и лели...

Още от времената на бащата Хафез семейството успешно е обсебило всички възлови позиции в държавата. Зетьове и племенници, братовчеди и лели са се посветили на обичайното занимание на роднините на арабските властелини - да се обогатяват.

Членовете на клана са много. А нанесените от тях щети на държавата трудно се поддават на изчисление. Перфектно функциониращата семейна мрежа - със своите фирмени участия и сметки в чужбина - е толкова заплетена, че в нея изобщо не може да се проникне.

Сайтът albawaba.com съобщава, че личното състояние на Асад било 2 милиарда долара, вложени в швейцарски сметки. За сравнение: средната заплата в Сирия е към 200 долара месечно.

Експертите са на мнение, че Башар Асад се е замесил в тъмни сделки още преди смъртта на баща си. През 1998-ма той поема икономическите отношения с Ливан, който към момента е окупиран от Сирия. Именно тогава Башар би трябвало да се е забъркал в мащабна операция за пране на пари, извършена в Ливан. Част от комисионната, възлизаща на 25 процента от изпраните милиарди, е получена от брата на диктатора – Махер.

"Мистър 5 процента"

Човекът, на когото семейството разчита да управлява богатството и да се грижи за неговото умножаване, е Рами Маклуф, братовчед на Башар. Маклуф е персона нон грата в САЩ и ЕС, където е забранено да се прави бизнес с него. Основанието: Маклуф е "влиятелен сирийски бизнесмен, който е изградил икономическата си империя, използвайки връзките си с режима; той насърчава корупцията и печели от нея".

През 2011 "Файненшъл таймс" излиза с предположението, че Маклуф контролира към 60 процента от сирийската икономика. Прякорът му е "Мистър 5 процента", или - никой в Сирия не може да се занимава с търговия, без да му предостави известно дялово участие. Френският вестник "Монд" изчислява личното му състояние на 6 милиарда долара.

Маклуф е основен собственик на сирийския мобилен оператор "Сириател" и на "Хам холдинг", който обхваща хотели, ресторанти, недвижими имоти и първата частна авиокомпания на Сирия. Притежава също така магазини за безмитна търговия, зони за свободна търговия на границата с Ливан и търговски вериги. Има дялове както в различи банки, така и в застрахователни компании, телевизионни мрежи и скъпи частни училища. Семейство Маклуф държи и монопола върху вноса на тютюн.

Джобове без дъно

На този фон реформите, с които Башар Асад се опита да модернизира сирийската икономика след встъпването си в длъжност, изглеждат като алиби: внимателното отваряне на пазарите за чуждестранните инвеститори и банки е още една възможност за нови приходи за Маклуф и неговите хора.

Реформичките на Асад все пак са от полза и за останалото население, но най-облагодетелствани определено са членовете на клана. При това преустройството на сирийската икономика е повече от наложително: експертите смятат, че от 2012 година нататък Сирия ще трябва да внася петрол, вместо да изнася. Респективно - съвсем неясно е от какво ще живее страната. Сирия почти няма износ - експортираните стоки съставляват само 3 процента от брутния вътрешен продукт.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    abe charshafite imat pari.
  • 2 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Така говореха и Тодор Живкав, а накрая се оказа съвсем друго. Съжалявам за жертвите от тази диверсионна война в Сирия. Но те трябва да тежат на съвестта на т.н. демократична международна общност, която си е поставила за цел да унищожи държавата Сирия - единствения враг на Израел. Не мога да разбера
  • 3 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    продължение : не мога да разбера, защо нашата "свободна преса" преса наложи цензура на изявите в медийното пространство на членовете на българската делегация, която посети Сирия преди Коледните празници и видя с очите си истината за събитията там. Искам да кажа на тези, които не са от групата на "трите маймуни"- водят се активни военни действия срещу внесени от вън терористични групи, добре обучени и технически осигурени от Турция, САЩ и Израел. А тези групи никак не са малочислени по данни на сирийската армия над 5 000 внесени от вън терористи извършват ежедневни терористични действия, убиват мирни хора, а в момента с минохвъргачки, РПГ-та обстрелват в Хомс мирно население. Отговора на сирийската армия за съжаление не може да не засегне и мирното население, защото тези терористи се крият в кварталите, настаняват се в добомете на обикновенни хора и под заплаха за живота на тези хора живета там и извършват терористични атаки. Жалко на трагедията на тези невинни хора.
  • 4 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Глупави шалвари!НЯКОЙ отряза главите на вождовете им в ЛИБИЯ
    и ИРАК , ПЕТРОЛА.В Сирия няма за какво да вземат главата на АСАД
    нека ги чеши за да им дойде умът в главата!Тъкмо ще останат по малко консуматори и на държавата ще им олекне!!