Last news in Fakti

12 Февруари, 2012 17:39 1 357 0

Ал Кайда и Арабската лига срещу Асад (обновена)

  • башар асад-
  • сирия-
  • ал кайда
Ал Кайда и Арабската лига срещу Асад (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ал Кайда застана зад протестите в Сирия и прикани демонстрантите да не разчитат на западна помощ, за да свалят режима на Башар Асад. Подкрепата дойде от проповедника Айман ал-Зауахири, който пое терористичната мрежа след убийството на Осама Бин Ладен през май миналата година, предаде Би Би Си.

Във видеосъобщение чрез ислямистки сайт той описа режимът на Асад като „рак, който задушава либийския народ” и призова всички мюсюлмани да помогнат на искащия свобода сирийски народ.

След това пък шефът на мисията от наблюдатели на Арабската лига в Сирия подаде оставка – Набил ал-Араби напусна с предупреждението към страните, че трябва час по скоро да прекъснат „порочния кръг на насилието”.

Мисията бе пратена в Сирия, за да види дали се изпълняват мирния план за спиране на насилието и преговори за мир. Арабската лига реши да отзове мисията, тъй като емисарите не успяха да спрат кръвопролитията.

По-късно Арабската лига призова за обща мироопазваща мисия в страната заедно с ООН. Предложението е договорено между външните министри на арабската организация, чиято цел е да спре кървавите сблъсъци в Сирия, бушуващи от 11 месеца в страната.

Лигата ще прекъсне всички дипломатически контакти с режима на Башар Асад.

Преди дни Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН именно за приемането на санкции срещу Сирия.

Протестите и размириците в страната не стихват от месеци. Над 5000 са загинали до момента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА