Отидете към основна версия

1 897 10

Ердоган: Ядрените сили заплашват света

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • ядрено оръжие

Турският президент каза още, че Близкият изток трябва да бъде прочистен от атомния арсенал

Снимки: БТА/АР

Турският президент Реджеп Ердоган обвини страните с ядрени оръжия, че "застрашават света" и критикува изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран от 2015 г., предаде Reuters.

Онези, които притежават над 15 хиляди ядрени бойни глави, сега са заплаха за света, каза той, имайки предвид общото количество ядрени бойни глави по света, мнозинството от които са притежавани от САЩ и Русия.

Ако трябва да сме честни, да покажем справедлив подход, тогава страните с ядрени оръжия, които определят атомните електроцентрали за заплаха, не заслужават доверие в международната общност, заяви Ердоган.

Президентът каза още, че Близкият изток трябва да бъде прочистен от всички ядрени оръжия, очевидно визирайки Израел, смятан за единствената държава в региона, която притежава такива.

Американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ преди десетина дни от споразумението между Техеран и шест големи сили, което ограничаваше ядрените дейности на Иран в замяна на премахване на санкциите. Тръмп нареди санкциите да бъдат възобновени.

Ердоган заяви, че Турция не приема отново да бъдат разпалвани въпроси, които са били уталожени. Смятаме, че заявената привързаност към споразумението от страна на другите страни по него в контекста на решението на администрацията на САЩ, е много позитивно, добави той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ердоган сравни Израел с нацистите

    Турският президент Реджеп Ердоган изглежда работи усилено на фронта на мюсюлманските държави срещу Израел и САЩ. Държавният глава си позволи да направ ...
    21.05.2018
    1 927
    26
  • Ердоган иска сини каски в Газа (СНИМКИ)

    Турският президент Реджеп Ердоган настоя за разполагане на международни миротворчески сили, които да осигуряват защитата на палестинците, предаде Анад ...
    19.05.2018
    2 205
    68
  • Мощен съюз срещу Ердоган

    Четири опозиционни партии се обединиха в съюз за изборите в Турция, съобщи ДПА. В коалицията влизат Народнорепубликанската партия, Добрата партия, ...
    06.05.2018
    7 124
    26
Новини по държави: