Отидете към основна версия

6 742 22

Заев: Имаме славянски и албански корени

  • зоран заев-
  • македония-
  • гърция-
  • алексис ципрас-
  • албанци-
  • корени

Признание от македонския премиер

Снимка: БТА/ AP

„Премиерът Зоран Заев продължава с външната политика, срещу която яростно се противопоставя опозицията, както и големия брой граждани на Република Македония“, пише скопското електронно издание „Курир“, близко до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ, предава агенция „Фокус".

След среща с кмета на Солун Янис Бутарис, министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че Заев му признал, че македонският народ има славянски и албански корени, а като премиер се е отказал от това, че Македония е имала някаква връзка с Александър Македонски, отбелязват от редакцията.

„Това е оксиморонът, има държавна единица, която е на 70 години, наречена Македония, а няма нищо общо с Александър Велики и с този исторически период. Те имат славянски и албански корени и признават това. Което означава, че ако получим определение пред името Македония е голяма победа и още по-голяма да се договорим, че едно е нашата Македония, което идва от дългата традиция на древния гръцки свят, а друго е тяхната традиция и техния културен знак“, заявил Ципрас.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски, на дебат преди два дни обвини Заев, че с неговата външна политика е отслабил позициите на Македония в преговорите за името с южната й съседка Гърция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: