Отидете към основна версия

12 785 53

След Световното руснаците нападат Украйна?

  • украйна-
  • русия-
  • нападение-
  • световно първенство-
  • крим-
  • футбол-
  • армия-
  • танкове

В Киев са загрижени

Снимка: Shutterstock

Ситуацията в Източна Украйна отново се изостри: ежедневно постъпват съобщения за нови жертви на конфликта. Какво доведе до ескалиране на напрежението, изглежда никой не може да обясни. Двете страни рапортуват за успехи и обвиняват противника си в нарушение на Минските споразумения. В сряда сепаратистите съобщиха за 11 нарушения на примирието, включително с използването на тежко въоръжение. Украйна дава огледални изявления – според Киев сепаратистите са извършили 49 нарушения и са използвали артилерия, отбелязват от редакцията на водещия австрийски ежедневник Der Standard, съобщи агенция „Фокус“.

Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) още в началото на седмицата съобщи за 7700 нарушения в рамките на седмица. „Настойчиво призовавам двете страни незабавно да прекратят бойните действия в съответствие с поетите задължения и да предприемат всичко възможно за защита на цивилното население, ремонта и нормалното функциониране на гражданската инфраструктура“, заяви специалният представител на ОССЕ Мартин Сайдик.

Призивите му обаче останаха нечути. Особено интензивни са боевете край стратегически важния град Горловка, контролиран от сепаратистите. В руските средства за масова информация се говори за опити на украинските военни да заемат височините източно от града, за да получат удобни позиции за обстрел на Горловка и „да сложат примката на гърлото на Донецк“.

Дали наистина става въпрос за стратегическа маневра, остава неясно засега. Въпреки това е повече от ясно, че това, което се случва, е повече от престрелка. Двете страни предполагат, че между боевете и предстоящото в Русия Световно първенство по футбол има връзка. Сепаратистите са на мнение, че украинската армия се опитва да завземе позиции, за да нанесе удар по време на Мондиал 2018. „Историята познава случаи, когато на фона на големи спортни събитие има военни действия“, заяви говорителят на сепаратистите Едуард Басурин, като приведе като пример свалянето на проруския президент Виктор Янукович с Олимпийските игри в Сочи от 2014 г.

Съгласно думите му, Киев разчита на това, че заради имиджа си по време на Световното първенство по футбол Русия няма да се намесва. Но футболната логика присъства и в украинската аргументация. След Олимпийските игри Русия присъедини Кримския полуостров към територията си. Затова в Киев са загрижени, че сепаратистите, с помощта на нови битки, искат само да заемат първоначалните си позиции за голяма офанзива след Световната купа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: