Отидете към основна версия

1 943 12

НАТО залага на "сдържане" в отношенията с Русия

  • нато-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • полша

Страни членки на алианса разположиха 4 000 войници в Прибалтика и Полша заради действията на Москва в Украйна

Снимки: БТА/АР

НАТО обяви, че ще се съсредоточи върху пет ключови сфери от сдържане до модернизация и отношенията с ЕС на срещата на върха през юли, включително и "управление" на отношенията с нарастващо агресивната Русия, информира AFP.

Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви пред депутати на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в полската столица Варшава, че на срещата фокусът също ще бъде насочен към стабилност в граничните региони, конкретно на юг, и споделяне на тежестта.

Столтенберг добави, че очаква лидерите на срещата на 11-12 юли в Брюксел да "вземат решения за подсилване на готовността и военната мобилност" на силите по източния фланг.

"Нашето възпиране и отбрана не зависят само от силите, които сме разгърнали, а също така и от много по-зависещите ни способности да се придвижваме бързо, ако е необходимо", поясни той.

Натовските страни членки разположиха 4 000 войници в Прибалтика и Полша заради действията на Русия в Украйна.

По отношение на контактите между Русия и Запада шефът на НАТО каза, че очаква алиансът да потвърди "двойния подход" към Москва "за сдържане и отбрана, комбинирано с политически диалог".

"Дори и да не вярваме в по-добри отношения с Русия в близко бъдеще, ние трябва да управляваме нашите отношения с Русия", добави датчанинът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: