Отидете към основна версия

2 119 5

Турция: Не преговаряме с Вашингтон за Гюлен

  •  фетхуллах гюлен-
  • фето-
  • турция-
  • сащ-
  • андрю брънсън

Анкара не обсъжда със САЩ възможността за размяна на американския пастор Андрю Брънсън срещу лидера на ФЕТО

Снимки: БТА/АР

Турският външен министър заяви, че Анкара не води преговори със САЩ за възможна размяна на задържания в Турция американски пастор Андрю Брънсън срещу лидера на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) Фетхуллах Гюлен, съобщи Анадолската агенция.

Твърденията за готовност на Анкара да предприеме сделка с Вашингтон по въпроса за размяна на Брънсън срещу Гюлен са безпочвени. Турция никога не е обсъждала подобна размяна на престъпници с нито една страна в света, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Той подчерта, че "има случаи, когато спецслужбите на страните предприемат съвместни усилия по отношение на редица опасни престъпници".

Американският евангелистки пастор Андрю Брънсън, живеещ в района на Измир, беше арестуван през декември 2016 г. за предполагаеми връзки с обявената извън закона Кюрдска работническа партия и с движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятано от Анкара за главен вдъхновител на опита за преврат в Турция през 2016 г.

Брънсън е заплашен от 35 години затвор в Турция, ако бъде признат за виновен по обвиненията за подпомагане на терористични групи и шпионаж. На 7 май пасторът отхвърли пред съда всички обвинения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: