Отидете към основна версия

4 552 49

Русия не възнамерява да се връща в Г-7

  • сергей лавров-
  • г-7-
  • русия-
  • крим

Г-20 е форматът на бъдещето, смята Лавров

"Русия не възнамерява да се връща в Г-7", заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от АФП.

Той подчерта, че страната "никога не е искала да се връща" в елитния клуб, от който бе изключена през 2014 г. след анексирането на Крим и избухването на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна. Русия е доволна от работата във формат Г-20, отбеляза Лавров.

Той обясни, че в тази по-голяма група "ултиматумите не вършат работа и имате нужда да постигате споразумения". "Мисля, че Г-20 e най-обещаващият формат за бъдещето", допълни руският външен министър.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за връщане на Русия в Г-7. Канада, Великобритания, Германия и Франция се обявиха против, като само Италия подкрепи идеята на Тръмп.

Отношенията между Русия и Запада са в най-ниската си точка след края на Студената война заради конфликтите в Сирия и Украйна, предполагаемата руска намеса в изборите в Съединените щати и отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Британският премиер Тереза Мей пък приветства изявлението на Г-7, в което се признава нуждата от запазване на санкциите срещу Москва, след като американският президент Доналд Тръмп лансира идеята за връщане на Русия сред водещите икономики, предаде Ройтерс.

Мей отнова подчерта и нуждата да бъдат избягвани ответни санкции в търговския спор между Европейския съюз и Съединените щати:

"Когато не сме съгласни със съюзниците си по някакъв въпрос, е правилно да го кажем откровено и явно. На тази среща на високо равнище ние направихме точно това, като изразихме дълбокото си разочарование от неоправданото решение на Съединените щати да въведат тарифи за вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз.

Търговската загуба чрез тарифи пречи на конкуренцията, намалява производителността, премахва стимула за нововъведения и в края на краищата прави всеки по-беден. А в отговор Евросъюзът ще наложи контрамерки. В същото време трябва да избягваме ескалацията от типа "око за око" и да запазим един конструктивен диалог", каза Тереза Мей.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия е готова да е домакин на Г-7

    Русия не е избрала сама да напусне Г-7 и е готова дори да приеме среща на групата. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. По ...
    10.06.2018
    2 189
    9
  • Големите сили скочиха на Русия

    Лидерите на Г-7 призоваха Русия да спре да дестабилизира демокрациите, съобщи „Ройтерс“. Това се обявява в заключителното комюнике от с ...
    10.06.2018
    16 159
    64
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания