Отидете към основна версия

16 359 46

Европа и САЩ подготвят силова операция в Донбас

  • сащ-
  • европа-
  • русия-
  • операция-
  • украйна-
  • донбас

Москва с обвинения към Киев

Снимка: Shutterstock

Европейските и американските партньори на Русия прокарват идеята за силова операция за „налагане на мир“ в Донбас чрез международна военногражданска администрация. Това се казва в разпространен коментар от Министерството на външните работи на Руската федерация в навечерието на срещата в Берлин на първите дипломати на страните от „нормандската четворка“ – Германия, Франция, Украйна и Русия, предава EA Daily.

Основна тема на дискусиите в германската столица ще стане „комплекс от мерки по изпълнението на Минските споразумения“ от 12 февруари 2015 г., а също договореностите, достигнати в хода на срещите на ниво „нормандски формат“ – от 2 октомври 2015 г. в Париж и от 19 октомври 2016 г. в Берлин. Участниците ще обсъдят ситуацията в зоната на конфликта и изпълнението на поетите военни, икономически, социални и хуманитарни задължения, предаде „Фокус“.

„Събитията от последно време показват, че киевските власти нямат намерение да изпълняват Минските задължения, грубо извъртат логиката и последователността им, изкуствено свързвайки готовността си да напреднат по политически път с пълната военна капитулация на Донбас, контрола на границата с Русия“, констатират във външнополитическото ведомство в Москва, същевременно подчертавайки, че ситуацията в Източна Украйна се изостря.

„Що се отнася до присъствието на ООН в Донбас, както е известно, през септември 2017 г. Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН съответната резолюция. Въпреки това до този момент не сме получили писмен отговор на този документ. Вместо това нашите европейски и американски партньори прокарват идеята за силова операция за „налагане на мир“, установен в региона до провеждане на местни избори, чрез международна военногражданска администрация. Подобни предложения, в разрез с Минските споразумения, са отхвърлени от Донецк и Луганск. Всички форми на международна помощ за решаване на вътрешната украинска криза, включително от ООН, трябва да се основават на съгласието на самите страни в конфликта - Киев и Донбас", подчертават от руското министерството на външните работи.

На 11 юни първият дипломат на Москва Сергей Лавров ще участва в среща на външните министри от „нормандския формат“, която ще се състои в Берлин по инициатива на ръководителя на германската дипломация Хайко Маас. Междувременно стана ясно, че Германия подкрепя мироопазваща мисия на ООН в източната част на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: