Отидете към основна версия

3 883 25

Ципрас: Разбрахме се за името на Македония

  • гърция-
  • име-
  • нато-
  • македония-
  • алексис ципрас-
  • северна македония

Най-накрая има споразумение между Атина и Скопие

Снимка: Shutterstock

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че с Македония е постигнато историческо споразумение за името на страната, предаде гръцкото издание „Екатимерини“. Македония ще се казва Република Северна Македония.

„Имам добри новини... Току-що постигнахме споразумение с македонския премиер по проблем, който тлее от години“, заяви гръцкият премиер. Ципрас е информирал и президента Прокопис Павлопулос.

„Имаме сделка. Щастлив съм, защото сделката покрива всички условия на Гърция“, посочи Ципрас, без да назовава официално новото има на бившата югославска република. Македонският министър-председател Зоран Заев също потвърди, че с Гърция е постигнато споразумение. Името на страната ще бъде Република Северна Македония.

До този момент Гърция блокираше опитите на Македония да влезе в НАТО и ЕС заради спор за името. Атина смята, че Скопие може да има териториални претенции към едноименната област в Северна Гърция.

Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от „Ройтерс". Той подчерта, че споразумението за Северна Македония няма връзка с гръцкото културно наследство. Ципрас каза още, че промененото име ще бъде използвано както навън, така и вътре в страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: