Отидете към основна версия

24 Юни, 2018 22:55, обновена 24 Юни, 2018 22:55 3 939 103

Ердоган печели с 53% от гласовете при 90% обработени бюлетини (СНИМКИ)

  • избори-
  • президент-
  • парламент-
  • турция
Снимки: АР/БТА

Действащият президент на Турция Реджех Ердоган печели президентските избори в Турция още на първия тур. При обработени 90% от Централната избирателна комисия бюлетини за него са гласували 53.5%. На второ място с 30.4% от гласовете остава кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия Мухарем Индже. Останалите кандидати в президентската надпревара събира под 10%.

Турският президент побърза да обяви победата си малко преди официалното приключване на преброяването.

По данни на избирателната комисията Партията на справедливостта и развитието, която се оглавява от Ердоган ще има 43.8% от местата в парламента при обработени 81.7% от бюлетините.

Бюлент Тезджан, който е говорител на Народнорепубликанска партия, обвини агенция Anadolu в предоставянето на лъжливи данни при преброяването на гласовете. „По информация на наши източници Ердоган има 46%, а Индже 40.35% от гласовете”.

Президентските и парламентарни избори в Турция преминаха спокойно и без сериозни произшествия. Срещу 29 души, от които 12 чужденци е започнато разследване, тъй като има съмнение, че те са нарушили избирателния закон, съобщават от Министерството на вътрешните работи на страната. Общо 362 нарушения са били регистрирани в днешния изборен ден. От тях 100 са, че по време на гласуването гражданите са снимали с телефони бюлетините.

По време на различни инциденти са пострадали 8 души, но без опасност за живота. Инцидентът в Ерзурум, при който загинаха трима души и други двама бяха ранени, няма отношение към изборите, а в резултат на конфликт между две семейства.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: