Отидете към основна версия

1 864 5

Разследват премиер за държавна измяна

  • румъния-
  • виорика дънчила

Опозиционен лидер внесе жалба срещу Виорика Дънчила за преместването на румънското посолство в Ерусалим

Снимка: БТА/АР

Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) е започнала наказателно преследване по жалба, внесена от опозиционния лидер Лудовик Орбан, в която той обвинява премиера Виорика Дънчила и лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня в "държавна измяна", съобщава "Аджерпрес".

Цитирани източници уточняват, че решението е било взето на 7 юни, а визираните престъпления са "държавна измяна и разкриване на тайни, което застрашава националната сигурност".

Лидерът на Национално-либералната партия Лудовик Орбан подаде жалба миналия месец във връзка с приемането от правителството на меморандум за преместване на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Приетият от правителството "таен" меморандум, който беше последван от посещение на Дънчила и Драгня в Израел, беше критикуван и от президента Клаус Йоханис, който отговаря за външната политика на Румъния. Той заяви, че не е бил информиран за плановете за преместване на посолството и неколкократно призова премиера Виорика Дънчила да подаде оставка.

Орбан уточни, че е сезирал прокуратурата в качеството си на "граждани на Румъния", тъй като според него действията на Дънчила и Драгня застрашават фундаменталните интереси на страната, "заплашват да разрушат всяка следа от доверие към Румъния в международен план и да унищожат мостовете, които са строени десетки години".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: