Отидете към основна версия

30 Юни, 2018 08:32, обновена 30 Юни, 2018 08:32 4 246 23

"Газпром": Газът на "Турски поток" може да мине през България

  • газпром-
  • газ-
  • турски поток-
  • южен поток

Москва пък ни отряза за "Южен поток"

Снимка: БТА/АР

Природният газ от Русия по втората отсечка на "Турски поток" в началото на 2020 г. може да премине през газотранспортните системи на България, Сърбия и Унгария. Това съобщи президентът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от "Интерфакс" и "Фокус".

"В началото на 2020 г. природният газ по "Турски поток“, след като бъде пуснат в експлоатация неговата проектна мощност, може да премине през газотранспортните системи на България, Сърбия и Унгария“, каза Милер.

"В момента в България, Сърбия и Унгария са взели решения за развитието на националните газопреносни мрежи. Турски поток е проект за безтранзитен износен газопровод от Русия към Турция през Черно море и нататък до границите на Турция към съседните страни.

"Първото разклонение на газопровода е предназначено за турския пазар, а второто е за снабдяването с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа", подчерта шефът на Газпром.

Междувременно Москва ни отряза за директен газопровод по дъното на Черно море. Това става ясно от интервю на заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко пред ТАСС.

"Що се отнася до строителството на газопровод по дъното на Черно море до България, което всъщност е възраждане на проекта "Южен поток", ще кажа само, че ние направихме нашия избор. Сътрудничеството с Турция по газопровода "Турски поток" върви доста успешно. По отношение на България може да става въпрос само за продължаване на сухопътното разклонение на второто трасе на "Турски поток". Ние разчитаме, че българската страна ще завърши реализацията на проекта си за развитие на националната газотранспортна система в обеми и срокове, които ще позволят да осъществяваме доставки за европейските потребители на руски газ по транзитната сухопътна тръба от 1 януари 2020 г., в това число за обезпечаване на подаването на газ на границата със Сърбия", категорично заявява Грушко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини