7 Юни, 2018 06:29 3 390 20

Русия: България сама спря Южен поток и АЕЦ Белене

  • южен поток-
  • аец белене

Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че газовите проекти не са единствените възможни енергийни проекти между България и Русия.

На брифинг в посолството на Руската федерация в Брюксел той припомни, че България е спряла проекта „Южен поток“ по настояване на Европейската комисия, съобщи БНР.

"Атомната централа в Белене можеше да бъде построена преди доста време и вече да работи, но българското правителство промени първоначалната си позиция. Сега като че ли се завръща към проекта. Ние сме готови за сътрудничество, ако това е окончателната позиция", заяви посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ford Prefect

    5 16 Отговор
    Е, и?
  • 2 Факт

    48 11 Отговор
    Не е вярно-България беше само маша в ръцете на американците. Да ви припомня ли как Сенатор Маккейн се хилеше когато Орешарски обяви спирането на Ю.Поток...България неможе да спре сама такива проекти-просто защото нямаме суверенитет и сме подвластни на Козяк-факт! Станахме за пореден път жертва на гео-политическите амбиции и алчност на САЩ.Та руснака тук не е прав.
  • 3 енергийна мафия

    34 2 Отговор
    Не е важно ще се строи ли "Белене" и от кого. Важното е след това каква ще е цената на електричеството в страната. Защото ако някой пак сключи договор като с американските "Марица 1и3", цял живот ще плащаме многократно над пазарната цена на тока!
  • 4 Max

    16 31 Отговор
    При прогнозна цена от 25€ за мегават на тока от АЕЦ Белене, не се сещам къде е доброто за населението на България. Като мине по веригата НЕК, Елразпределители, пренос... Отиваме на 50€. И кво правим с тоя ток. А да, бием се в гърдите, че имаме 2 АЕЦ. А че трябва за зариваме при нас радиоактивни отпадъци и място остава 200 години негодно....? Стига ни още един блок Козлодуй и толкоз.

    Коментиран от #5, #8, #12, #20

  • 5 българче

    28 12 Отговор

    До коментар #4 от "Max":

    Айде стига си фантазирал бе, предател!!!

    Има си и къде да се продава тока, има и пазар, има и къде да се складират отпадъци - иначе и Козлодуй нямаше да работи!!!
  • 6 Снайпериста

    13 6 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 7 костов в затвора

    23 8 Отговор
    Никой не вярва на "слънчогледите " ! Не може да обясняваш (да заблуждаваш) как 3 те проекта били неефективни , губещи толкова години и в един момент да се окажат напълно реални и печеливши . Никога не сме имали надеждни политици , все боклуци и все късогледи макар че от далеко се виждаше че "палачинката скоро ще се обърне " но кой ще ни върне тия загубени за държавата ни години !
  • 8 РАЗУМ И ПРИЛИЧИЕ

    27 9 Отговор

    До коментар #4 от "Max":

    Мунчо , знаеш ли колко струва тока в Подмосковието - 3,5 рубли ! Знаеш ли колко е това ? По малко от 10 ст .!!! Да не искаш да ми кажеш че руските централи продават на загуба .... Ти у ред ли си ? Повредата е в вашия "телевизор" а не по трасето !
  • 9 Ryty

    17 5 Отговор
    А българите сами си търпят оня тикворник да ги граби и лъже
  • 10 Пешо

    10 18 Отговор
    Конкретно в този сайт fakti.bg, има статия към която има и видео от преди три години. Там ясно се чуват думите на Путин: Спирам Южен Поток. Това той направи в Турция на среща с Ердоган. Проблема на "човечето" е че в ЕС има ясни правила а то не иска да съобразява и сърдито тропка с крачка. Сега напук закара тръбата до Турция. Абе аланколу от Турция газа как ще стигне до Европа, от къде ще мине?! През Гърция ли дато с Туция не се понасят и постоянно има инциденти по границата. Представятели си Гърция да пусне през територията си Турски Поток. Та стига с лъжите Путин си го спря сам сега се чуди как да се оправи и уж бил прощавал.
  • 11 Българин

    7 5 Отговор
    Бееее, бееее, беее
  • 12 Анонимен

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Max":

    Токът по твоите сметки излиза 0.10 лв. и това е доста добра цена защото аз плащам 0.24 лв дневна и 0.12 лв нощна.
  • 13 Руската тоалетна

    8 16 Отговор
    Те тия рашки някога да са си признавали, че са осрани...все ще прехвърят отговорността на другите....
    Ако, бяхме тръгнали ние даспираме проекта щяхада ни осъдят както Белене...
    Само, че се изхитрихме и първи руснаците госпряхме....
    А в министерството на икономиката, доста руски псувни и истерии се носеха с месеци
  • 14 Просия

    7 11 Отговор
    Е добре, то с условия като вашите... по-добре никога !!!!
  • 15 Путин е говедо

    7 14 Отговор
    А всяка новина с руски произход е долнопробна, мръсна лъжа на потомснвени изроди и престъпници.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Василев

    11 0 Отговор
    Селяни, ние нямаме политици, които да договорят тези проекти така, че те да бъдат успешни за държавата. Ние имаме едни айдуци, които гледат как да си устроят и внуците на гърба на народа!
    Агент Стамбулов. ВКР!
  • 19 antimediator

    5 3 Отговор
    И като заработеше Белене , на кой щяхме да продаваме тока ?!
  • 20 Варна

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Max":

    Разбирам притесненията ти, но хайде да помислим!
    1.- Много скоро ще трябва да затворим ТЕЦ-те заради вредните емисии, а те произвеждат около 50% от общата енергия. - Това ще се случи в рамките на около 5-6 години. Това означава недостиг на електроенергия. - Като се има в предвид старостта на АЕЦ Козлодуй след още 10-на години ще трябва да затворим и него. - В тези условия се пита в задачата: - К`во правим? - Ще купуваме ток от Турция? - Газ от Турция? А до вчера продавахме и газ и ток на Турци, Гърци, Сърби, Румънци... - Това са все пари, които влизаха в бюджета и създаваха работна ръка.
    2.- Събирането на отработеното гориво не е по чужда прищявка, а по наша! - Руснаците имат ангажимента да събират ядрените отпадъци от техните централи.
    3.- Американските ТЕЦ-ве които също трябва да бъдат затворени или да им плащаме вредните емисии ни продават на 12,676ст/ кв.ч при 4,38ст. за кв.ч - текущо!
    Тоест дори и да е 50 е за мегават, което не е вярна, пак излиза по евтино от американските ТЕЦ-ве. Предвидените разходи за производство на единица енергия е в пъти по- ниска от посочената от теб.
    ТОЕСТ:
    - Централа ни е необходима защото след 5 години ще купуваме ток от вън и ще загубим работни места и ще обеднеем заради уволнените хиляди енергетици. Така както сега ще загубим от преноса на газ средно по 150 млн. на година. - Това ще доведе до съкращение на хора и намаляване на инвестициите в Булгартранс. Така както се случи и с морският транспорт. - Варна и