Отидете към основна версия

6 393 27

US беглец: Руското правителство е корумпирано

  • едуард сноудън

Едуард Сноудън се притеснява, че Владимир Путин ще го предаде на САЩ

Избягалият от САЩ бивш служител на Националната агенция за сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който живее в Русия, описа недвусмислено руското правителство като "корумпирано“, пише британският The Guardian.

Неговите коментари означават, че предложената среща на върха между САЩ и Русия в Хелзинки на 16 юли е потенциално опасна за него, ако Доналд Тръмп поиска от Владимир Путин да го предаде.

Сноудън е издирван в САЩ по три обвинения по Закона за шпионажа, носещи по минимум 10 години в затвора. Путин може да балансира пропагандната стойност на това, че Сноудън живее в Русия с това да даде на Тръмп лесен подарък.

В интервю за германския всекидневник Suddeutsche Zeitung Сноудън, който живее в Русия от 2013 г., заяви: "Руското правителство е корумпирано по много начини, това е нещо, което руският народ осъзнава. Руският народ е топъл. Те са умни. Това е красива страна. Тяхното правителство е проблемът, а не хората".

Русия е единственото сигурно убежище в света за Сноудън. Китай не му позволи достъп до континенталната част на страната, когато беше в Хонг Конг през 2013 г. Нито Германия, където има силна обществена подкрепа за Сноудън, нито друга европейска държава, изглежда, желае да се скара с САЩ, като му предложи убежище. Ако го отиде в Латинска Америка или навсякъде другаде по света, Вашингтон би могъл да наложи икономически натиск или да изпрати екип на ЦРУ, за да го отвлекат.

Той каза: "Вече приех, че ще прекарам живота си, като се се справям с последствията от решението си да кажа на обществеността какво знам. Но ако не за мен, то Германия трябва да приеме необходимите закони, за да позволи на бъдещи случаи като мен да намерят безопасно убежище.

Сноудън каза, че ако някой руснак, който направи това, което е направил той "се появи на прага на канцлера Ангела Меркел, тя ще го защити. Но ако един американец се появи на прага й? На този въпрос не е отговорено", каза Сноудън.

Какво означава за света, ако при всичко, което казахме за Русия, тя е единственото убежище за хора като мен?“, пита Сноудън.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания