Отидете към основна версия

15 187 125

Турция се тресе! Инфлацията достигна 15%

  • турция-
  • икономика-
  • тресе-
  • инфлация-
  • потребители-
  • ердоган

Тъмни облаци са надвиснали над Турция

Снимка: Shutterstock

Инфлацията в Турция удари над 15% през юни за първи път от близо петнадесет години, предадоха турските медии, позовавайки се на разпространена информация на Турския статистически институт.

Турция се тресе икономически, а лирата се обезценява все повече на фона на политическите борби в страната. Президентът Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието спечелиха убедително на изборите, но кризата не е приключила.

Ердоган опита да убеди турския народ, че реално криза няма, но според икономически експерти именно репресивните политики на държавния глава са предизвикали такава. Индексът на потребителските цени, измерващ темповете на изменение на цените на потребителските услуги, се покачи до 15.4% през юни.

За справка – през месец май е бил 12.2%. От 2004 година насам в Турция не е имало такива цифри. Вицепремиерът Мехмет Шимшек побърза да успокои населението, казвайки, че икономическите проблеми „могат да бъде преодолени“.

Турската лира реагира с нов спад след изнесените данни. Турците гласуваха на предсрочни избори за президент и парламент, а вотът се проведе на фона на наложеното извънредно положение след опита за военен преврат през 2016 година. Възможно е заради инфлацията Турската централна банка да повиши лихвените проценти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ердоган се заклева официално на 9 юли

    Турският президент Реджеп Ердоган ще положи клетва на церемония на 9 юли след изборите миналия месец, на които бе преизбран на поста, но при нова сист ...
    04.07.2018
    1 379
    9
Новини по държави: