Отидете към основна версия

2 272 3

Северна Корея и САЩ отново зациклиха

  • северна корея-
  • сащ-
  • ким чен-ун-
  • майк помпео

Пхенян обвини Вашингтон в едностранни искания 

Снимки: БТА/АР

Севернокорейското външно министерство заяви, че преговорите с държавния секретар на САЩ Майк Помпео предизвикват "съжаление" и обвини САЩ в едностранни искания за ядрено разоръжаване, предаде АР.

В съобщение на севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитиращо неназован източник от министерството, се посочва, че резултатът от преговорите с Помпео са "крайно обезпокоителни" и се отправя обвинение към него, че иска пълно, подлежащо на проверка и необратимо унищожаване на ядрените оръжия.

"Най-бързият начин" Корейският полуостров да стане безядрена зона е постепенният подход, при който двете страни да предприемат едновременни стъпки, съобщава агенцията. Според нея "твърдото и непоколебимо" решение на Пхенян да изостави ядрените си оръжейни програми може да отслабне заради претенциите за едностранно ядрено разоръжаване.

По-рано Помпео приключи официалното си двудневно посещение в Пхенян, където преговаря със заместник-председателя на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол. В края на визитата си държавният секретар на САЩ изрази увереност, че страните ще успят да постигнат напредък по всички обсъждани теми.

От Пхенян Помпео замина за Токио, където ще има тристранна среща с министрите на външните работи на Япония и Южна Корея

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: