Отидете към основна версия

7 081 40

„Долу ръцете от Македония“

  • македония-
  • долу ръцете-
  • протест-
  • вергина

Протест срещу новото име на Македония

Снимка: БТА/ AP

Стотици граждани, между които представители на църквата и префектът на гръцката област Централна Македония Апостолос Сисикостас, се събраха в понеделник на централния площад във Вергина, на 50 километра западно от Солун, за да протестират против Договора за името между Атина и Скопие, пише скопското електронно издание „МКД“.

С гръцки знамена и скандирания „Македония е гръцка“, „Този договор е предателство“, „Долу ръцете от Македония“, „Гърция, Гърция, Македония“, „Няма да отстъпим“, „Няма да продадем Македония“, гражданите изпратиха своето послание, че не приемат договора.

Пред присъстващите се изказа и митрополитът на Верия, Науса и Кабания Пантелеймон, който заяви, че Договорът е против интересите на гръцкия народ и че другата страна взима всичко, а Гърция не получава нищо.

„Ако нашите съседи са македонци, тогава какви сме ние?“ – попита гръцкият митрополит. Малко преди да настъпи обявеният час на демонстрацията, организаторите обявиха, че поради лошите климатични условия той се отлага, но в последствие премислиха и митинга все пак се състоя, съобщи кореспондентът на МИА от Атина, предаде „Фокус“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: